Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą to idealny pomysł na przygotowanie pysznego dodatku obiadowego. Cudowne połączenie wybornego tuńczyka, starannie dobranych warzyw oraz delikatnego, ale wyrazistego sosu to kompozycja wręcz idealna! Sałatka świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek przy rodzinnym śniadaniu lub kolacji. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duża do ich wszystkich zmieszania miseczka – do dzieła!
15 min 3 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
- Tuńczyk (w sosie własnym) – 120 g
- Kukurydza – podobnie 120 g
- Czerwona papryka – podobnie 1 niewielka sztuka
- Ostra papryczka (ulubiona) – podobnie 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Kapusta pekińska – 1/2 sztuki
- Suszone pomidory – 3 sztuki
- Ogórek kiszony – podobnie 3 sztuki
- Musztarda – 1 łyżka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i pozostaw do obcieknięcia kapustę pekińską. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie, krótki piórka cebulę. Czerwoną paprykę umyj i pokrój kostkę lub niewielkie paseczki. Kukurydzę odsącz z zalewy, ostrą papryczkę posiekaj w plasterki – lub nieco drobniej.
Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki podobne wielkością do papryki. Ogórki kiszone w zależności od wielkości pokrój również w plasterki lub kostkę. Na koniec odsącz z zalewy samego tuńczyka i w razie konieczności podziel go na mniejsze kawałki.
W osobnej niewielkiej miseczce umieść następnie jedną łyżkę musztardy, dwie łyżki oliwy z oliwek, dopraw całość niewielką ilością soli i pieprzu oraz wyciśnij kilkanaście kropel świeżego soku z cytryny. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na razie na bok. Posiekaj teraz również bardzo drobno natkę pietruszki.
Umieść następnie wszystkie tak przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce. Możesz oczywiście rozłożyć je również w dowolny sposób na gotowe porcje do miseczek lub na talerze. Na koniec polej całość przygotowanym wcześniej sosem i podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obaidu. Sałatka będzie smakowała jeszcze lepiej po delikatnym schłodzeniu w lodówce.