Sałatka z tuńczykiem i mozzarellą to bardzo prosta, niesamowicie szybka w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowa pod każdym względem propozycja dodatku obiadowego. Delikatny tuńczyk w połączeniu z mozzarellą i warzywami to gwarancja pysznego smaku. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionych potraw – świetnie uzupełni większość dań. Sałatkę można również z powodzeniem podawać jako samodzielny posiłek ze świeżym pieczywem – najlepiej bagietką. Dodatkowo dzięki zastosowanym składnikom, braku mięsnych dodatków sałatka świetnie wkomponuje się w wiele, nawet bardzo wymagających diet. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miska – do dzieła!
15 min 3 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem i mozzarellą
- Tuńczyk – 150 g
- Mozzarella – 100 g
- Pomidory koktajlowe – około 10 sztuk
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Sos sojowy – podobnie 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – podobnie 1 łyżka
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonania przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego odsączenia mozzarelli – najlepiej z wykorzystaniem papierowych ręczników. Pokrój ją następnie w kostkę – około 1 cm – kawałki nie muszą być idealnie równomierne. Tuńczyka również odsącz z zalewy i podobnie jak mozzarellę podziel na niewielkie kawałki.
Pomidory koktajlowe pokrój w zależności od ich wielkości i osobistych preferencji na połówki, ćwiartki lub po prostu w plasterki. Czerwoną cebule obierz i pokrój w cienkie, podłużne półksiężyce lub nieco drobniej. Szczypiorek posiekaj drobno – jeśli korzystasz z cebuli dymki możesz wkroić do sałatki również jej białą część.
Umieść następnie wszystkie składniki w odpowiednio dużej miseczce – wymieszaj je delikatnie. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku oraz skrop oliwą z oliwek wymieszaną z sosem sojowym – po jednej łyżce. Spróbuj koniecznie sałatki i w razie konieczności dodaj nieco przypraw – niezbyt dużo, tuńczyk z sosem sam w sobie jest już wystarczająco wyrazisty.
W zależności od upodobania możesz rownież skropić całość sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny – nie jest to konieczne, ale nadaje potrawie dodatkowego, wyjątkowego smaku. Sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielnie – najlepiej ze świeżym pieczywem – gotowe, smacznego!