Sałatka ze smażonym tofu i awokado to przede wszystkim niesamowita kompozycja mnóstwa wspaniałych składników. Każdy znajdziecie tutaj coś dla siebie i z pewnością chętnie skosztuje całości. Papryka i pomidorki koktajlowe zapewnią potrawie soczystość i świeżość spotęgowaną orzeźwiającymi liśćmi szpinaku. Awokado nada sałatce delikatnej nutki owocowych smaków, a wędzone tofu w przepysznej marynacie curry nasyci każdego. Całość komponuje się wprost nieziemsko i jest jedną z najsmaczniejszych – naszym zdaniem – pozycji na liście sałatek. Przy tym wszystkiem jest to również świetna propozycja dla osób preferujących dietę bezmięsną, a wykorzystanie tofu pozwala na uzyskanie pełnoprawnego, solidnie sycącego posiłku. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie miseczka do zamarynowania tofu oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – sałatka ze smażonym tofu i awokado
- Tofu (najlepiej wędzone) – 150 gram
- Awokado – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – około 10 sztuk
- Pomidory suszone – 3 sztuki
- Szpinak – 50 gram
- Imbir – około 2 cm korzenia
- Czosnek – 2 ząbki
- Curry – 1 łyżeczka
- Sezam – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij nieco wcześniej od tofu – wyjmij je z opakowania i delikatnie odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie pokrój je w stosunkowo cienki plasterki – około 0.5 centymetra, a nawet drobniej. Umieść tofu w odpowiednio dużej miseczce, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw 1 łyżeczką curry, solidną szczyptą soli i nieco mniejszą pieprzu.
Wszystko następnie bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby obtoczyć równomiernie wszystkie kawałki – odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzej solidnie patelnię i podsmaż tofu na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia z obydwu stron – po mniej więcej 5 minut na każdą stronę. Po usmażeniu koniecznie odsącz papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu.
Przepłucz następnie porządnie zimną wodą liście szpinaku i umieść je w dużej misce. Możesz postarać się obtoczyć je dodatkowo pozostałą częścią marynaty do tofu. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, paprykę umyj i skrój w podłużne paseczki – dodaj do szpinaku. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę i również umieść w misce.
Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół na około pestki, rozdziel na dwie części i pokrój w cienkie podłużne kawałki – lub kostkę. Dodaj je razem z przygotowanym wcześniej tofu do miski – wymieszaj dodatkowo całość. Na koniec przyozdób gotową sałatkę świeżą bazylią i posyp łyżeczką sezamu – gotowe!