Sarmata i Jasyr – Ostre Dzieje


Sarmata i Jasyr – Ostre Dzieje – uwielbienie do ostrości dzieli nas wszystkich zapewne mniej więcej po równo. Jedni z nas kochają mocno ostrą nutę w każdej spożywanej potrawie. Inni natomiast zdecydowanie wolą rozkoszować się pozostałymi składnikami i nie skupiać się na dodatkowych ostrych smakach. Niejednokrotnie może to być powodem trudności z przygotowaniem odpowiednio dobranego pod względem ostrości posiłku. Na szczęście przychodzą tutaj z pomocą sosy, które nie muszą koniecznie zostać dodane do całości potrawy. Można je śmiało wykorzystać później – nawet poprzez dodanie do gotowej już porcji. Tym właśnie najbardziej urzekły nas sosy Ostrych Dziejów – nie jest istotne, na jakim etapie przygotowania posiłku dodasz je do potrawy – komponują się idealnie!!

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu Ostre Dzieje !!

Z naszym kodem rabatowym obowiązuje 15% zniżka na każde zamówienie:
NP15

Ostre Dzieje Jasyr i Sarmata - gotowe danie
Ostre Dzieje Jasyr i Sarmata – gotowe danie

Recenzja

W ostatnim czasie otrzymaliśmy do wypróbowania nowe – przynajmniej dla nas – sosy fermentowane. Zgodnie z informacjami podanymi przez producenta każdy z takich sosów posiada w swoim składzie 85% papryczek – ich rodzaj jest wyraźnie zaznaczony na etykiecie. Niesamowicie atrakcyjne natomiast pozostają dodatki zapewniające wyjątkowe i trudne do porównania z czymkolwiek innym smaki i aromaty sosów. Mamy tutaj do czynienia z burakami, dynią, śliwkami, truskawkami, limonką i innymi owocami – coś wspaniałego! Dodatkowo bardzo istotną informacją jest fakt minimum 99 dniowej fermentacji co zapewnia sosom bardzo wyraziste i intensywne smaki. Dzięki tak naturalnemu podejściu do produkcji sosów zyskują one wiele zalet zdrowotnych. Poprawiają florę bakteryjną, pomagają w regulacji pracy jelit, serca, czy układu nerwowego – mogą również pomóc w uczynieniu potraw bardziej lekkostrawnymi. 

Sos Sarmata – Karminowy Szlachcic

Zaczniemy od recenzji mniej ostrego z sosów o swojsko brzmiącej nazwie – Sarmata. Jest to sos przygotowany na bazie papryczki habanero oraz fermentowanego sosu z buraków. W skali Ostrych Dziejów zostały mu przyznane 3 ostre papryczki na 6 możliwych. Jest to więc sos mieszczący się w środku stawki pod względem ostrości co nie powinno nikogo zwieść – jest bardzo ostry. Dodatkowo nuta buraczana jest bardzo wyraźnie wyczuwalna i w żaden sposób nie można jej przeoczyć. Jest to niewątpliwa zaleta i stanowi o wyjątkowości sosów Ostrych Dziejów. Sos idealnie komponuje się jako dodatek do mięs – karkówka przyprawiona niewielką jego ilością smakowała wybornie. Najlepiej sprawdza się w tym wypadku jako jeden ze składników bardziej skomplikowanego sosu – niewątpliwie podnosi jego walory aromatyczne i smakowe. Nic jednak nie przebije wykorzystania Sarmaty jako sos do koreczków imprezowych, szaszłyków lub innego rodzaju przekąsek, które uwielbiamy maczać w ostrych sosach.

Sos Jasyr – Grabież Fruktów

Kolejnym sosem, który mieliśmy przyjemność wypróbować jest orientalnie brzmiący – również smakujący – Jasyr. W klasyfikacji Ostrych Dziejów otrzymał on 5 ostrych papryczek więc jest zdecydowanie mocniejszą pozycją. Przede wszystkim bazą do jego wykonania są słynne papryczki Carolina Reaper – najostrzejsze na świecie. Dodatkowo zastosowano tutaj wybitną zarówno pod kątem walorów smakowych, jak i aromatycznych mieszankę bananów, limonki i czosnku. Sos jest naprawdę niesamowicie ostry – nigdy nie zdarzyło nam się próbować czegoś równie ostrego. Przy wykorzystaniu jako element sosu lub całości potrawy należy bardzo uważać – minimalna jego ilość dodaje bardzo intensywnej ostrości. Jest to pozycja idealna dla miłośników najostrzejszych smaków i na pewno zadowoli każdego z nich. Spożywanie tego sosu w czystej postaci zaspokoi nawet najdalej idące wymagania dotyczące ostrości!

Ostre Dzieje Jasyr i Sarmata - zdjęcia produktów
Ostre Dzieje Jasyr i Sarmata – zdjęcia produktów

Podsumowując – Sarmata i Jasyr – Ostre Dzieje:

  • wspaniały przekrój ostrości – od umiarkowanej do absolutnie najwyższej
  • niesamowita głębia smaków i aromatów 
  • szerokie możliwości wykorzystania 
  • naturalny skład i metody wytwarzania
  • wyjątkowość i niepowtarzalność kompozycji