Siekane kotleciki z kurczaka to jedno z naszych ulubionych dań. Jest niesamowicie wyjątkowe pod praktycznie każdym względem – smakowym, aromatycznym, ale przede wszystkim wizualnym – wyglądają przepysznie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z serem, majonezem i wyrazistymi przyprawami to świetna kompozycja. Każdy z pewnością rozsmakuje się w tak przygotowanych kotlecikach. Świetnie sprawdzą się one jako obiad dla całej rodziny – pasują tutaj praktycznie dowolne dodatki obiadowe. Do wykonania przepisu konieczna będzie duża miska i patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – siekane kotleciki z kurczaka
- Filet z kurczaka (podwójny) – około 500 g
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Ser żółty – 75 g
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Bułka tarta – podobnie 2 łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Oregano – 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą filet z kurczaka. Odsącz go delikatnie i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Dopraw go następnie jak najbardziej równomiernie solą i pieprzem – niezbyt mocno. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i również pokrój w bardzo niewielką kosteczkę, a ząbek czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w sporej miseczce. Dodaj do niej również po dwie łyżki mąki, bułki tartej oraz majonezu, wszystkie przyprawy oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Na koniec wbij do całości jajko i wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozłożyły się jak najbardziej równomiernie po całej powstałej masie.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i układaj na niej z wykorzystaniem łyżki masę. Wielkość kotlecików dostosuj do swoich własnych upodobań. Ważne, aby nie były zbyt grube – w tym celu możesz po ułożeniu na patelni delikatnie je rozgnieść. Każdego kotlecika smaż po 3-4 minuty z każdej strony pod przykryciem.
Gotowe kotleciki wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć je nieco z tłuszczu. Powtarzaj te czynności aż do wykorzystania całej masy. Podawaj je najlepiej od razu do spożycia – smakują wtedy najlepiej. Jako dodatki świetnie skomponują się zarówno ziemniaki, kasze, jak i ryż, czy po prostu ulubiona surówka lub sałatka – gotowe – smacznego!