Śledzie po kaszubsku to jedna z wielu tradycyjnych propozycji podania tej ryby na polskim stole. Jest wyjątkowa pod względem wykorzystania koncentratu pomidorowego co nadaje potrawie bardzo intensywnego aromatu i wybornego smaku. Do przygotowania śledzi po kaszubsku konieczny będzie jedynie odpowiedni do ilości dobranych składników słoik jeśli chcesz przygotować ich więcej i przechować do późniejszego wykorzystania. W przeciwnym wypadku wystarczy miseczka, w której wymieszasz śledzie ze śmietaną i pozostałymi składnikami. Zdecydowanie polecamy jednak pierwszą opcję, dobrze jest dać śledziom trochę czasu na przeniknięcie smakiem i aromatem dodatków – zaczynajmy!
20 min ~15 sztuk
Składniki – śledzie po kaszubsku
- Śledź (filet – najlepiej w zalewie octowej) – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 mniejsze sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 150 gram
- Ketchup – opcjonalnie 2 duże łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od sprawdzenia czy śledzie nie są zbyt słone. Jeśli korzystasz z filetów z octem to konieczne jest ich namoczenie na przynajmniej pół godziny. Jeśli natomiast korzystasz ze śledzie w oleju osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój je w podłużne 2-3 centymetrowe kawałki.
Następnie obierz i posiekaj cebule. Umieść ją w miseczce i zalej wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie wyjmij cebulę z miseczki i poczekaj do jej wystudzenia. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść koncentrat pomidorowy, opcjonalnie dodaj ketchup oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj do reszty składników również cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i ponownie wymieszaj. Jeśli nie używasz słoika, a chcesz podać śledzie do spożycia wkrótce po przygotowaniu umieść wszystkie składniki w miseczce i wymieszaj. Najlepiej pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce, aby dokładnie przeniknęły smakiem i aromatem sosu.
W przeciwnym wypadku z przygotowanych wcześniej śledzi ułóż na dnie słoika pierwszą warstwę. Następnie zalej sosem z cebulą, tak aby dokładnie je przykryć. Ułóż kolejną warstwę śledzi i znów zalej sosem. Powtarzaj tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Jeśli sos jest nieco zbyt gęsty i obawiasz się, że może go nie wystarczyć na cały słoik możesz dolać do niego nieco wody. Na koniec umieść słoik w lodówce – po kilku godzinach śledzie będą gotowe do spożycia – smacznego!