Sałatka z ananasem to bardzo ciekawa – bezmięsna – propozycja na przygotowanie sycącego posiłku. Bardzo bogata kompozycja warzyw, jajek, majonezu i oczywiście samego ananasa sprawia, że danie to jest wyjątkowo smakowite. Każdy powinien z chęcią skusić się na jej wypróbowanie – naprawdę warto. Przygotowanie sałatki jest proste i sprowadza się do pokrojenia i wymieszania składników. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek oraz odpowiednia duża miska – zaczynajmy!
25 min 3 porcje
Składniki – sałatka z ananasem
- Ananas – połowa 1 sztuki
- Brokuł – podobnie połowa 1 sztuki
- Ogórki konserwowe – 5 sztuk
- Kukurydza – 140 gram
- Czerwona fasola – podobnie 140 gram
- Jaja – 3 sztuki
- Majonez – 4 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek z racji na czas potrzebny do przygotowania zajmij się brokułem i jajkami. W tym celu nalej do garnka wody, włóż do niego jajka i zagotuj. Od momentu zagotowania wody jajka powinny przebywać we wrzątku 8-10 minut – po tym czasie na pewno będą już gotowe – na twardo.
W drugim garnku zagotuj delikatnie osoloną wodę. W międzyczasie umyj dokładnie i podziel na mniejsze kawałki brokuła. Tak przygotowane różyczki umieść we wrzątku i gotuj około 10 minut aż staną się miękkie. Uważaj, żeby nie dopuścić do jego rozgotowania – straci wtedy zdecydowanie swoje najlepsze walory zarówno smakowe, jak i odżywcze.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz, a ogórki konserwowe pokrój w plasterki. Następnie przekrój ananasa dokładnie na pół wzdłuż całości owocu. Z wybranej połówki wydrąż miąższ, tak aby wewnątrz pozostała go tylko cienka warstwa. W razie konieczności pokrój miąższ w drobniejszą kosteczkę.
Następnie w dużej misce umieść wszystkie przygotowane składniki: ananasa, brokuł, ogórki, kukurydzę, fasolę oraz jaja. Dodaj do całości 4 łyżki majonezu, dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw danie mocniej.
Możesz pozostawić sałatkę na 15 minut w lodówce, ale równie dobrze nadaje się do spożycia już teraz. Na koniec przełóż, tak przygotowaną sałatkę do miseczek lub do wydrążonej połówki ananasa – tak wygląda najlepiej. Podawaj zaraz po przygotowaniu – smacznego!