Sałatka z kurczakiem i kaszą gryczaną to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie pysznego posiłku lub idealnego dodatku obiadowego. Kompozycja wybranych warzyw, kurczaka i kaszy gryczanej zasmakuje zapewne każdemu – świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do praktycznie dowolnego dania. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, garnek i odpowiednio duża miseczka – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i kaszą gryczaną
- Filet kurczaka – 1 niewielka sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Kasza gryczana – 100 g
- Kukurydza – podobnie 100 g
- Ogórek konserwowy – 3-4 sztuki
- Suszone pomidory – podobnie 3-4 sztuki
- Szpinak – około 50 g
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj, oczyść i pokrój w nierównomierną kostkę kurczaka. Dopraw wszystkie kawałki solą i pieprzem, słodką papryką oraz dodatkowo połową przygotowanych ziół prowansalskich – rozgrzej patelnię. Umieść następnie na niej kurczaka i podsmaż na średnim ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając – do momentu odpowiedniego zarumienienia.
Możesz już teraz zagotować również lekko osoloną wodę w garnku i ugotować w nim zgodnie z instrukcjami na opakowaniu kaszę gryczaną. Kukurydzę odsącz z zalewy i umieść w miseczce na sałatkę. Czerwoną paprykę pokrój w 2-3 cm paseczki, a czerwoną cebulę w cienkie półksiężyce.
Ogórki konserwowe w zależności od ich wielkości pokrój w plasterki lub kosteczkę. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w nieco mniejsze kawałki – około 2 centymetrowe. Wszystkie przygotowane składniki umieść w miseczce z kukurydzą – zamieszaj delikatnie. Liście szpinaku umyj, osusz i umieść dodatkowo na 2-3 minuty na patelnię z kurczakiem.
Gotową kaszę odcedź, pozostaw do delikatnego przestudzenia i dodaj do miseczki z warzywami. Dodaj do nich również lekko przestudzoną zawartość patelni wraz z pozostałą częścią ziół prowansalskich, kilkoma kroplami cytryny i posiekaną natką pietruszki. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, w razie konieczności dopraw dodatkowo delikatnie solą i podawaj do spożycia – smacznego!