Śledzie pod pierzynką to bardzo ciekawa zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym propozycja przygotowania pysznej przekąski lub dodatku obiadowego. Cudowne połączenie śledzi, warzyw i wybornego sosu z jajkami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest niesamowicie wyjątkowe w smaku i świetnie sprawdzi się jako przekąska podawana najlepiej ze świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu konieczna będzie odpowiednio duża miseczka i garnki do ugotowania warzyw i jajek – zaczynajmy!
75 min 6 porcji
Składniki – śledzie pod pierzynką
- Filety śledziowe – 5 sztuk
- Buraki – 2 małe sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Ziemniaki – podobnie 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Jabłko – podobnie 1 sztuka
- Ogórki kiszone – 3-4 sztuki
- Jajka – podobnie 3-4 sztuki
- Jogurt grecki – 100 g
- Majonez – podobnie 100 g
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od wymoczenia filetów śledziowych – oczywiście w zależności od osobistych preferencji. Jeśli potrawa ma być solidnie słona pozostaw śledzie w wodzie na dosłownie godzinę lub dwie, odciśnij nadmiar wody i osusz filety. Jeśli natomiast preferujesz mniej słone dania możesz pozostawić je do odmoczenia nawet na kilka godzin co jakiś czas zmieniając wodę.
Następnie ugotuj buraki – powinno wystarczyć około 60 minut – po tym czasie przestudź je delikatnie i obierz. W połowie czasu gotowania buraków możesz wstawić również marchewki – te z kolei do uzyskania odpowiedniej miękkości potrzebują około 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zacznij gotować również ziemniaki.
W ostatnim garnku ugotuj na koniec jajka – mniejsze sztuki powinny ugotować się na twardo w około 8 minut, większe w 10. Następnie pokrój filety śledziowe w poprzek na około 1-2 cm kawałki – ułóż je na dnie miseczki. Obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę – ułóż na śledziach wraz ze startymi na tarce ogórkami kiszonymi. Jako następną warstwę dodaj pokrojone w niewielką kosteczkę jabłko.
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce i wykorzystaj jako kolejną warstwę. Następnie ułóż startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Na koniec w osobnej miseczce wymieszaj jogurt grecki, majonez i pokrojone w kosteczkę jajka. Wszystko to dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Zawartość miseczki wykorzystaj jako ostatnią warstwę do przykrycia pozostałych składników. Całość przyozdób posiekanym drobno szczypiorkiem i pozostaw do przegryzienia smaków. Po pełnym wystudzeniu warzyw możesz umieścić miseczkę w lodówce – podawaj do spożycia jako przekąskę ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do posiłku – smacznego!