Śledzie z suszonymi pomidorami to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych w naszych kuchniach śledzi. Nie jest może to pomysł rewolucyjny, ale na pewno nieco odmienia tą zdecydowanie świąteczną przekąskę. Dodatek suszonych pomidorów i musztardy francuskiej zdecydowanie zwiększają atrakcyjność zarówno smakową, jak i wizualną śledzi. Dodatkowo zastosowanie papryczki chili nadaje im nieco ostrzejszego charakteru. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie spora miska i słoik – ewentualnie kilka mniejszych – do dzieła!
20 min 1 duży słoik
Składniki – śledzie z suszonymi pomidorami
- Filety śledziowe – 6 sztuk
- Suszone pomidory – około 200 g
- Cebula – 2 sztuki
- Musztarda francuska – 5 łyżeczek
- Papryczka chili – 3-4 cm
- Ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Olej (najlepiej rzepakowy)
- Pieprz
Przygotowanie
Na początek jeśli korzystasz z solonych filetów śledziowych konieczne jest ich namoczenie lub solidne wypłukanie. Wszystko zależy od tego na jak bardzo słonym efekcie końcowym Ci zależy. Najlepiej pozostawić je w wodzie na około godzinę i następnie wypłukać. Jeśli zależy Ci jednak na nieco bardziej słonych śledziach wystarczy wypłukać je kilkukrotnie pod bieżącą wodą.
Tak przygotowane filety śledziowe osusz z wykorzystaniem papierowych ręczników i pokrój na drobniejsze kawałki. Ich wielkość zależy oczywiście w głównej mierze od osobistych preferencji. Najbardziej optymalne jest zazwyczaj przekrojenie każdego z filetów na pół wzdłuż, a następnie na około 2-3 cm kawałki.
Obierz i pokrój następnie w półksiężyce cebule, a papryczkę chili posiekaj w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w paseczki o różnych długościach – mniej więcej 2-3 cm. W odpowiednio dużej miseczce umieść najpierw śledzie i dopraw je pieprzem, bazylią i oregano. Dodaj następnie do miseczki również wszystkie przygotowane wcześniej składniki oraz ocet, musztardę i zalewę z pomidorów.
Wszystko to bardzo dokładnie – ale ostrożnie, aby zachować w całości kawałki śledzi – wymieszaj i przełóż do dużego słoika lub kilku mniejszych. W razie konieczności dodaj do każdego z nich odpowiednią ilość oleju, tak aby cała zawartość słoików była w nim zanurzona. Śledzie powinny być gotowe do spożycia już kilka godzin po przygotowaniu – najlepiej, aby ten czas spędziły w lodówce – smacznego!