Słodko-pikantne skrzydełka to jedna z bardziej atrakcyjnych propozycji na przygotowanie kurczaka. Przepis jest niesamowicie prosty i mało angażujący w wykonaniu, a jednocześnie wyjątkowo przepyszny. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z bardzo wyrazistymi przyprawami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Pieczone skrzydełka świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, ale również jako przekąska imprezowa. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – do dzieła!
60 min 12-15 sztuk
Składniki – słodko-pikantne skrzydełka
- Skrzydełka kurczaka – 1 kg
- Cebula – 1 duża sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Miód – 3 łyżki
- Keczup (ulubiony) – podobnie 3 łyżki
- Cukier – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą skrzydełka kurczaka. Następnie usuń ich cienkie końcówki i upewnij się, że nie pozostały na nich resztki piór. Każdy z kawałków dopraw następnie – delikatnie, ale jak najbardziej równomiernie – solą i pieprzem Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Umieść następnie w dużej miseczce 4 łyżki oliwy z oliwek, po 3 łyżki miodu i keczupu, łyżeczkę cukru, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, bazylii i oregano i przygotowany wcześniej czosnek. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki połączyły się równomiernie.
Dodaj następnie do miseczki skrzydełka oraz cebulę i obtocz je bardzo dokładnie w marynacie. Odstaw miseczkę do lodówki na 2-3 godziny – nie jest to oczywiście konieczne, ale zdecydowanie wzmocni aspekty smakowe i aromatyczne. Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blaszkę – najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie skrzydełka kurczaka rozłóż następnie na papierze i wstaw do piekarnika. Całość piecz około 45 minut – jeśli lubisz nieco bardziej przypieczone mięso możesz swobodnie wydłużyć ten czas do 60 minut. Gotowe skrzydełka wyjmij z piekarnika i podawaj do spożycia z ulubionymi sosami – smacznego!