Smażone ziemniaki to jeden z ciekawszych – nasz ulubiony – sposób podania ziemniaków. Ugotowanie i podsmażenie ich w towarzystwie szerokiego i bogatego zestawu przypraw to gwarancja pysznego smaku. Jednocześnie to zapewne jeden z popularniejszych i bardziej lubianych sposobów na przygotowanie ziemniaków. Danie jest bardzo sycące i wyraziste w smaku i aromacie – powinno każdemu przypaść do gustu. Smażone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do praktycznie dowolnego obiadu – szczególnie mięsnego. Śmiało można również wykorzystać je jako samodzielny posiłek uatrakcyjniony ulubionymi sosami. Do Wykonania przepisu konieczne będą jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
25 min 2 porcje
Składniki – smażone ziemniaki
- Ziemniaki – około 0.5 kg
- Czosnek – 2 ząbki
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Lubczyk – podobnie 1/2 łyżeczki
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą ziemniaki. Następnie pokrój je w zależności od upodobania w swój ulubiony sposób. Mogą to być płaskie, podłużne frytki, plasterki lub dowolnej wielkości kostka. Wszystko zależy od osobistych preferencji – pamiętaj jednak, że zmiana wielkości kawałków ziemniaków może wpływać na czas konieczny do ich ugotowania.
Nalej następnie do garnka wody, posól ją, dodaj ziemniaki i wstaw na średni gaz. Ziemniaki gotuj około 10 minut w zależności od wielkości kawałków. Najlepiej sprawdzaj pod koniec tego czasu czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić do zbytnio mocnego rozgotowania ziemniaków ponieważ rozpadną się one po przełożeniu na patelnię.
W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Następnie rozgrzej oliwę na patelni, dodaj na nią czosnek i pozostaw na średnim ogniu około 2-3 minuty. Jeśli ziemniaki będą są odpowiednio miękkie odcedź je i pozostaw do delikatnego obcieknięcia. Dodaj na patelnię ziemniaki – dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Wymieszaj zawartość patelni i rozłóż kawałki jak najbardziej równomiernie na jej powierzchni. Następnie dodaj na patelnię po 1 łyżeczce bazylii i oregano oraz po 1/2 słodkiej papryki, tymianku i lubczyku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach ziemniaków. Pozostaw całość na patelni na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie możesz posiekać drobno nieco świeżego koperku. Gdy ziemniaki będą już gotowe przełóż je do miseczek lub na talerze. Każdą z porcji posyp obficie przygotowanym wcześniej koperkim i podawaj do spożycia. Najlepiej sprawdzą się jako dodatek do głównego posiłku lub podane samodzielnie z ulubionymi sosami – smacznego!