Smażony makaron z indykiem i warzywami to idealny pomysł na przygotowanie pysznego, sycącego i niesamowicie atrakcyjnego dania. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z ulubionym makaronem i cudownie aromatycznym, a zarazem stosunkowo lekkim sosem to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i brokułu oraz duża patelnia – do dzieła!
30 min 3 porcje
Składniki – smażony makaron z indykiem i warzywami
- Filet z indyka – 1 większa sztuka
- Makaron wstążki – 250 g
- Ser Gouda Mlekpol, porcja 250 g – 75 g
- Maślanka Mrągowska naturalna – 250 ml
- Suszone pomidory – 3-4 większe sztuki
- Jajko – 1 sztuka
- Brokuł – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Słonecznik (pestki) – podobnie 1 łyżeczka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i oczyść filet z indyka, a następnie pokrój go w cienkie, podłużne paseczki. Dopraw wszystkie kawałki solidną szczyptą soli, pieprzu, bazylii i oregano – rozgrzej solidnie patelnię. Dodaj na nią przygotowanego indyka i podsmaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, dodaj do lekko osolonego wrzątku i gotuj dosłownie 3-4 minuty. Suszone pomidory pokrój w podobne do indyka kawałki, a ser żółty zetrzyj na tace o drobnych oczkach.
Umieść na patelni dodatkowo cebulę i czosnek – zamieszaj i pozostaw na kolejne 3-4 minuty – zmniejsz ogień. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników brokuła i suszone pomidory. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na makaron – postaraj się przygotować go al dente – będzie komponował się najlepiej z całością dania.
W osobnej miseczce umieść najpierw 250 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej, dodaj do niej pozostałe przyprawy, starty ser i wbij do całości jajko. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i przelej na patelnię – zamieszaj i pozostaw na ostatnie 5 minut. Gotowy makaron odcedź i przełóż na talerze lub do miseczek – dodaj następnie do każdej porcji po odpowiedniej ilości zawartości patelni – przyozdób posiekaną natką pietruszki – smacznego!