Smażony makaron z tofu i pesto to bardzo atrakcyjna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników nieco bardziej orientalnych smaków. Jednocześnie dzięki zastosowaniu pesto potrawa uzyskuje jednocześnie delikatny, włoski charakter. Całość dodatkowo uzupełnione makaronem, suszonymi i koktajlowymi pomidorami oraz słonecznikiem prezentuje się bardzo atrakcyjnie pod względami smakowymi, ale również wizualnymi. Danie jest również wyjątkowo aromatyczne i bardzo wyraziste w smaku. Do jego wykonania potrzebny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – smażony makaron z tofu i pesto
- Makaron (tagliatelle lub penne) – 150 g
- Tofu (naturalne lub wędzone) – podobnie 150 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Pomidory koktajlowe – 6 sztuk
- Suszone pomidory – 3 sztuki
- Czerwone pesto – 3 łyżeczki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Słonecznik
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek osusz tofu z wykorzystaniem papierowego ręcznika i pokrój je w niewielką kostkę. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce, a czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie czosnek i podsmaż całość kolejne 2 minuty.
W międzyczasie dopraw tofu solą, pieprzem i szczyptą chili. Dodaj je następnie na patelnię, wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 5 minut. Co jakiś czas koniecznie zamieszaj zawartość patelni, aby wszystkie kawałki tofu zarumieniły się równomiernie. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na makaron – przygotuj go koniecznie al dente.
W międzyczasie możesz pokroić w ulubiony sposób pomidory koktajlowe – najlepiej w drobną kostkę, ale mogą to być również plasterki. Suszone pomidory natomiast pokrój w cienkie, podłużne paski. Jedne i drugie dodaj następnie do pozostałych składników wraz z pozostałymi przyprawami i pesto, ponownie zamieszaj i pozostaw na około 5 minut na patelni.
Gotowy już zapewne makaron odcedź i dodaj na chwilę na patelnię, aby wymieszać go z pozostałymi składnikami. Możesz również od razu przełożyć go na talerze lub do miseczek i dodać jedynie do każdej porcji po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Na koniec posyp każdą z porcji słonecznikiem i podawaj do spożycia – smacznego!