Smoothie bananowo gruszkowe z rukolą to jedna z bardziej wyjątkowych propozycji na tego typu danie. Prócz niewątpliwych walorów smakowych oraz wizualnych jest to również bardzo odżywczy i zdrowy posiłek. Smoothie jest bardzo bogatą kompozycją owoców oraz rukoli co zapewnia dostarczenie wraz z jego spożyciem bardzo dużej dawki witamin i potrzebnych nam mikroelementów. Słodycz owoców i świeżość (oraz nieco goryczki) rukoli to idealne połączenie i świetny pomysł na orzeźwiające śniadanie. Całości dopełnia dodatek mleka, a w naszej propozycji wiórków koksowych, nasion chia oraz orzechów nerkowca. Do jego przygotowania konieczny będzie jedynie blender lub mikser – zaczynajmy!
10 min 1 porcja
Składniki – smoothie bananowo gruszkowe z rukolą
- Banan – 1 sztuka
- Gruszka – podobnie 1 sztuka
- Maliny – garść świeżych owoców
- Rukola – podobnie garść świeżych liści
- Mleko – 100 ml
- Orzechy nerkowca – kilka sztuk
- Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
- Nasiona chia – podobnie 1 łyżeczka
Przygotowanie
Na początek dokładnie opłucz chłodną wodą gruszkę, obierz ją i pokrój w mniejsze kawałki. Pamiętaj, żeby ominąć gniazdo nasienne – w niektórych odmianach gruszek praktycznie go nie ma. Banana obierz ze skórki i pokrój go w grube – kilkucentymetrowe – plasterki.
Umieść następnie na sitku maliny i delikatnie, ale obficie przemyj je zimną wodą. Podobnie postąp z garścią liści rukoli – w zależności od własnego upodobania dobierz odpowiednio jej ilość. Pamiętaj, że rukola oprócz wspaniałego zielonego koloru i świeżości nada całości nieco gorzkawego posmaku.
Umieść wszystkie przygotowane składniki – poza malinami – w blenderze i dolej do niego nieco mleka. Polecamy, żeby nie było go zbyt wiele – ważniejszy jest bowiem smak owoców i rukoli – dlatego wystarczy w zupełności 100 ml.
Postaraj się zmiksować całość do jak najbardziej jednolitej konsystencji – kolor smoothie powinien być soczyście zielony. Koniecznie dopilnuj, aby zmiksować wszystkie kawałki owoców – całość powinna być idealnie gładka.
Przelej gotowe smoothie do osobnej miseczki i przyozdób obficie świeżymi malinami oraz orzechami nerkowca. Na koniec posyp wszystko wiórkami kokosowymi oraz nasionami chia – gotowe – smacznego!