Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych – choć nie przez wszystkich – pomysłów na atrakcyjny dodatek do posiłków. Dania okraszone tym dodatkiem zyskują wspaniały smak i wyjątkowy aromat. W zależności od upodobania możesz manipulować ilością dodanego czosnku. Większa jego ilość spowoduje, że uzyskasz sos bardzo wyrazisty, wręcz ostro-czosnkowy. Mniejsza natomiast sprawi, że sos stanie się delikatny w swoim smaku i świetnie skomponuje się z większością dań. Najważniejszy oczywiście pozostaje indywidualny stosunek do czosnku – jedni go uwielbiają, inni nienawydzią. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednia miseczka do wymieszania wszystkich składników – do dzieła!
10 min 2 porcje
Składniki – sos czosnkowy
- Jogurt naturalny – 125 gram
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Oregano – podobnie 1-2 łyżeczki
- Natka pietruszki – kilka świeżych listków
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Pracę nad tym wyśmienitym sosem rozpocznij od przygotowania czosnku. Wybierz 1 duży (rzez duży rozumiemy mniej więcej 2-3 centymetrowy) ząbek, aby uzyskać delikatny w smaku i aromacie efekt końcowy. W przeciwnym wypadku – jeśli zależy ci na sosie ostrym, mocno czosnkowym – wybierz 2 ząbki.
Obierz je następnie dokładnie i przeciśnij przez praskę do czosnku. Jeśli takiej nie posiadasz możesz oczywiście zetrzeć ząbki na tarce o bardzo niewielkich oczkach lub nawet starannie, drobno posiekać. W każdym wypadku im dokładniej wykonasz tę czynność tym więcej uzyskasz końcowego smaku, a na tym przecież najbardziej nam zależy.
Następnie w osobnej miseczce umieść 125 gram jogurtu naturalnego. Tutaj również w zależności od własnych preferencji możesz wybrać bardziej lub mniej gęsty jego rodzaj. My polecamy wykorzystanie tego pierwszego rodzaju – gęsty, nielejący się sos jest po prostu lepszy zarówno pod względem wizualnym, jak i dostracza przyjemniejszych doznać smakowych.
Dodaj do miseczki również wcześniej przygotowany czosnek, a także suszone oregano. W zależności od ilości wykorzystanego czosnku zalecamy dostosowanie proporcji obydwu składników. Przy mniejszej ilości czosnku dodaj do sosu 1 łyżeczkę oregano, W przeciwnym wypadku warto dodać go więcej – nawet 2 łyżeczki – w końcu sos nie ma być jedynie ostro czosnkowym aromatem zabijającym wszystko inne.
Wymieszaj następnie całą zawartość miseczki – bardzo dokładnie, tak aby czosnek i oregano jak najbardziej równomiernie rozprowadziły się w jogurcie. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, ale warto odstawić go na 20-30 minut – najlepiej do lodówki. Po tym czasie można śmiało podać go – przyozdobionego świeżą natką pietruszki – jako dodatek do ulubionych potraw – smacznego!