Sos pieczarkowy to jeden z pyszniejszych i jednocześnie bardzo często wykorzystywany dodatek do różnorodnych dań. Jest prosty i mało skomplikowany w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo wyrazisty w smaku i aromacie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnych dań mięsnych, ale także samych ziemniaków, kasz czy ryżu. Stanowi niesamowite uatrakcyjnienie dla innych potraw i może zdecydowanie podnieść ich walory smakowy oraz aromatyczne. Sos pieczarkowy z większością dań stanowi kompozycję wręcz idealną – po prostu wyborny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – sos pieczarkowy
- Pieczarki – 300 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Śmietanka 30% – 200 gram
- Masło – 2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę – zgodnie z osobistymi preferencjami. Rozgrzej następnie na patelni 2 łyżeczki masła – aż do pełnego rozpuszczenia. Możesz oczywiście skorzystać z oliwy, ale pieczarki podsmażone na maśle nabierają najcudowniejszej złocistej barwy oraz cudownego delikatnego smaku.
Dodaj następnie na patelnie przygotowaną cebulę i podsmaż 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno – lub przeciśnij przez praskę – ząbek czosnku. Dodaj go również na patelnię i podmaż jeszcze około 2 minuty. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki – jeśli korzystasz z większych sztuk może pokroić je drobniej.
Dodaj następnie pieczarki na patelnię – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut. Czas ten w zależności od wielkości i grubości plasterków może być nieco krótszy lub dłuższy – ważne, aby pieczarki zarumieniły się na złocisty kolor. Na koniec dodaj na patelnię śmietankę – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Pozostaw całość na patelni przez kolejne 5 minut do delikatnego zgęstnienia sosu – spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Posiekaj następnie drobno natkę pietruszki – dodaj na patelnię i wymieszaj. Sos jest gotowy – podawaj go jako dodatek do dania głównego najlepiej polewając nim ziemniaki, kaszę, ryż lub mięso – smacznego!