Spaghetti z kabanosami i pomidorami to świetny, bardzo prosty pomysł na sycący posiłek. Połączenie ulubionego makaronu – najlepiej spaghetti – delikatnych kabanosów i starannie dobranych warzyw i przypraw to gwarancja cudownego smaku. Danie będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny – jest naprawdę sycące. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – spaghetti z kabanosami i pomidorami
- Makaron (ulubiony – najlepiej spaghetti) – 200 g
- Kabanosy (najlepiej lekko podsuszane) – 4-5 sztuk
- Pomidory – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Cebula – podobnie 2 niewielkie sztuki
- Śmietanka 30% – 200 ml
- Przecier pomidorowy – podobnie 200 ml
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia kabanosów w plasterki. Cebule pokrój w cienkie półksiężyce lub kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Umieść następnie na rozgrzanej z niewielką ilością oliwy cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj czosnek i podsmaż kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię kabanosy, zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie sparz i obierz ze skórki pomidory – pokrój je drobno i dodaj na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Smaż całość kolejne 5 minut – możesz teraz już zagotować również lekko osoloną wodę w osobnym garnku i przygotować w nim makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Dodaj teraz na patelnię śmietanę wraz z oregano, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli i pieprzu. Wszystko to bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na ostatnie 5 minut na średnim gazie – posiekaj drobno natkę pietruszki. Gotowy już zapewne makaron odcedź i przełóż do miseczek lub na talerze.
Do każdej porcji dodaj następnie po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Każdą z nich przyozdób dodatkowo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!