Spaghetti z tofu to bardzo wyjątkowa alternatywa dla swojego mięsnego odpowiednika. Delikatne tofu w towarzystwie wyrazistych przypraw i pysznego sosu pomidorowego to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Wszystko to w połączeniu z wyjątkowym makaronem spaghetti zapewnia potrawie niepowtarzalnych smaków. Danie jest przy tym całkowicie bezmięsne co sprawia, że idealnie wkomponuje się w większość diet. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – spaghetti z tofu
- Makaron spaghetti – 200 g
- Tofu (ulubione) – 150 g
- Marchew – 1 mała sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Przecier pomidorowy – 250 ml
- Parmezan – 50 g
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Świeża bazylia – kilka listków
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od tofu – wyjmij je z opakowania i odsącz z wykorzystaniem papierowego ręcznika. W następnej kolejności rozgnieć je (na przykład z wykorzystaniem widelca lub po prostu pokrusz palcami) i umieść w odpowiednio dużej miseczce. Dodaj do niej również połowę przygotowanej słodkiej i ostrej papryki oraz dopraw delikatnie solą.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki połączyły się jak najrównomierniej – odstaw na chwilę na bok. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Marchewkę natomiast zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie czosnek i podsmaż kolejne 2-3 minuty, a następnie umieść na patelni tofu wraz z marchewką. Wszystko to bardzo solidnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę na spaghetti. Ugotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej pasować będzie tu al dente. Dodaj teraz na patelnię przecier pomidorowy wraz z pozostałymi przyprawami. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na patelni przez ostatnie 5 minut.
Odcedź gotowy makaron i rozłóż go na talerze. Na każdą z porcji przełóż następnie po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Na koniec posyp całość startym parmezanem, przyozdób świeżą bazylią i podawaj do spożycia niezwłocznie po przygotowaniu – gotowe – smacznego!