Stripsy z kurczaka to świetna propozycja na przygotowanie bardzo atrakcyjnych przekąsek lub składnika obiadowego. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z wyrazistymi przyprawami i cudowną panierką każdemu z pewnością przypadną do gustu. Jako samodzielny posiłek idealnie pasują na imprezowe przekąski, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami takimi jak ziemniaki, ryż, kasza czy sałatka świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
30 min ~12 sztuk
Składniki – stripsy z kurczaka
- Filet z kurczaka – około 500 g
- Płatki kukurydziane – 200 g
- Mleko – podobnie 150 ml
- Mąka pszenna – 5 łyżek
- Jajka – 2 sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj filet z kurczaka, osusz go z wykorzystaniem papierowego ręcznika i pokrój w podłużne paski o szerokości kilku centymetrów. Nie muszą one być równych rozmiarów – najważniejsze, aby były stosunkowo cienkie – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj – imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach.
Następnie umieść w miseczce 2 łyżki oliwy, czosnek i imbir – wymieszaj je z kawałkami kurczaka. Dodaj następnie do osobnej miseczki pozostałe przyprawy: majeranek, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz mleko i jajka. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj mąkę. Znów dokładnie wymieszaj zawartość miseczki do uzyskania jak najbardziej jednolitej masy.
W kolejnej miseczce umieść następnie pokruszone bardzo drobno płatki kukurydziane. Rozgrzej solidnie patelnię z nieco większą ilością oliwy. Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w cieście, a następnie w płatkach. Kładź je na rozgrzaną patelnię i smaż po około 5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika.
Gotowe stripsy zdejmuj z patelni i jeśli jest to konieczne osusz delikatnie z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Podawaj je najlepiej od razu po przygotowaniu jak samodzielna przekąska z ulubionym sosem. Stripsy świetnie sprawdzą się rownież jako dodatek do obiadu – świetnie komponują się z ryżem lub frytkami – smacznego!