Surówka warzywna z pomidorami to z pewnością jedna z popularniejszych i bardzo często goszczących na naszych stołach – szczególnie przy różnorakich okazjach – propozycji na przygotowanie tego rodzaju jedzenia. Jest bardzo prostym i niewymagającym w wykonaniu dodatkiem do dań. Mało skomplikowany skład i zastosowanie powszechnych składników nie ujmuje jednak w niczym jej walorom smakowym. Przy tym wszystkim jest również bardzo wyrazistym i pasującym do większości posiłków świetnym dodatkiem. Kolejną zaletą surówki jest fakt jej gotowości do spożycia natychmiast po przygotowaniu. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby pozostawić ją na pewien czas – najlepiej w lodówce – i podać do spożycia w dogodnym momencie. Do jej przygotowania konieczne będą jedynie składniki i chwila na ich pokrojenie – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – surówka warzywna z pomidorami
- Pomidor – 3 mniejsze sztuki
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidorki koktajlowe – garść
- Ogórek konserwowy (lub kiszony) – 3-4 sztuki
- Szczypiorek – pęczek
- Natka pietruszki – kilka gałązek
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj dokładnie i skrój w kostkę większe pomidory. Nie przejmuj się jeśli nie będą chciały zachować spójnej konsystencji – najważniejsze, że będą w surówce. Następnie również dokładnie opłucz i pokrój w podłużne – około 2 centymetrowe – paski czerwoną paprykę.
Wszystko to umieść w odpowiednio dużej miseczce. Następnie obierz i pokrój w półksiężyce – lub nawet nieco drobniej – cebulę. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe w zależności od wielkości na ćwiartki lub jeszcze drobniej. Umieść wszystkie warzywa w miseczce.
Następnie – w zależności od upodobania – posiekaj szczypiorek – najlepiej w grubsze, dobrze wyczuwalne kawałki. Posiekaj również natkę pietruszki – dodaje ich większość do miseczki. Następnie zamieszaj wstępnie wszystkie składniki, zalej 3 łyżkami oliwy i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Na koniec wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przyozdób na wierzchu pozostałym szczypiorkiem i pietruszką. Surówkę możesz podać do spożycia od razu po przygotowaniu lub umieścić na jakiś czas w lodówce i podawać w późniejszym dogodnym momencie – smacznego!