Surówka z ogórków kiszonych to jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych. Wspaniała kompozycja ogórków kiszonych, wybranych warzyw, jabłka oraz cudownie aromatycznego i smakowitego sosu to połączenie idealne. Dodatkowo surówka świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie niemalże dowolnego dania – komponuje się perfekcyjnie z większością potraw. Potrawa pasować będzie idealnie również jako dodatek imprezowy – szczególnie w przypadku grila. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miseczka do wymieszania wszystkich składników – do dzieła!
10 min 4 porcje
Składniki – surówka z ogórków kiszonych
- Ogórki kiszone – 5 przeciętnych sztuk
- Czosnek – 1 ząbek
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Jabłko (opcjonalnie) – podobnie 1 sztuka
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Cytryna – kilkanaście kropel
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od ogórków – w zależności od osobistych preferencji i twardości skórki możesz je obrać lub pozostawić w całości. Tak czy inaczej pokrój je w cienkie plasterki lub w przypadku większych sztuk nieco drobniej. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie, krótkie piórka.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce – najlepiej w paski, ale możesz częściowo przygotować niewielkie plasterki. Podobnie postąp z jabłkiem – obierz je i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Czerwoną paprykę z kolei pokrój w cienkie, podłużne paseczki. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce.
W osobnej miseczce umieść najpierw dwie łyżeczki musztardy. Dodaj do niej kilkanaście kropel świeżo wyciśniętej cytryny oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na koniec dodaj do całości przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw sos niewielką szczyptą soli i pieprzu – zamieszaj bardzo dokładnie.
Dodaj następnie sos do pozostałych składników i ponownie bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i również dodaj ją do surówki. Spróbuj teraz całości i w razie konieczności dopraw nieco solą i pieprzem. Surówkę podawaj jako dodatek do praktycznie dowolnego posiłku – idealnie komponuje się z większością dań – smacznego!