Surówka z pora to bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smakowita pozycja. Mimo stosunkowo krótkiej listy składników danie charakteryzuje się bardzo szeroką gamą smaków. Połączenie pora, jabłka i marchwi miesza w sobie zarówno delikatne, jak i nieco wyrazistsze doznania smakowe – każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo całości dopełnia wyborny, uwielbiany przez większość z nas sos majonezowy ze śmietaną – kompozycja idealna. Surówka idealnie komponuje się jako dodatek obiadowy do praktycznie każdego rodzaju posiłku. Do jej wykonania konieczne będzie jedynie odpowiednio duże do wymieszania wszystkich składników naczynie – na przykład miska – do dzieła!
15 min 4 porcje
Składniki – surówka z pora
- Por – 1 sztuka
- Jabłko – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Śmietana 18% – 2 czubate łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij o tytułowego pora – na początek bardzo dokładnie go umyj, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi. Obetnij następnie dolną, białą część z korzeniami i górne, zielone liście. Pozostałą w ten sposób część pora pokrój w cienkie plasterki i podziel na mniejsze kawałki.
Możesz również skroić pora w półplasterki, a nawet w kosteczkę – wszystko zależy od osobistych preferencji. Z racji jednak na pozostałe składniki sugerujemy zdecydowanie pełne krążki lub półksiężyce. Umyj i obierz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce od średnich oczkach – podobnie postąp z marchewką.
Tutaj znowu w zależności od osobistych preferencji możesz śmiało zdecydować się na starcie składników na grubszych oczkach. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużym naczyniu – na przykład miseczce. Dodaj do niej dwie czubate łyżki śmietany oraz dwie majonezu.
Całość dopraw następnie do smaku solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw gotową surówkę najlepiej na około 15 minut do schłodzenia do lodówki – nie jest to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki i przyozdób nią z wierzchu surówkę. Gotowe danie podawaj do spożycia najlepiej jako dodatek obiadowy – smacznego!