Świąteczna sałatka jarzynowa to jedno z najważniejszych, najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych polskich dań świątecznych (choć bardzo chętnie przygotowywana jest również poza okresem świątecznym). Bardzo bogata kompozycja warzyw nadaje jej wyjątkowego smaku podkreślonego dodatkiem jabłka, majonezu i musztardy. Sałatka ta towarzyszy każdemu z nas od najmłodszy lat. Jest idealnym elementem świątecznych, rodzinnych obiadów, ale równie dobrze spełnia rolę dowolnego posiłku. Do jej przygotowania konieczny będzie garnek do ugotowania warzyw oraz duża miska do wymieszania wszystkich składników – do dzieła!
30 min 6 porcji
Składniki – świąteczna sałatka jarzynowa
- Ziemniaki – 1/2 kilograma
- Marchew – 4 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki (niezbyt duże)
- Jabłko (słodkie) – podobnie 2 sztuki
- Kukurydza – około 125 gram
- Groszek konserwowy – podobnie około 125 gram
- Ogórek kiszony – 4 sztuki
- Jajka – podobnie 4 sztuki
- Majonez – 5 łyżek
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – podobnie 2 łyżeczki
- Szczypiorek – 1/2 niewielkiego pęczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania zacznij od ziemniaków – dokładnie je obierz i pokrój w niewielką (równej wielkości) kostkę. W międzyczasie możesz wstawić na gaz garnek z wodą – osól ją delikatnie łyżeczką soli. Pokrojone ziemniaki umyj bardzo dokładnie, tak aby pozbyć się resztek ziemi. Dodaj je do garnka gdy woda będzie się już gotowała. Pozostaw na gazie przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości kawałków), aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Następnie odcedź je i dodaj do miski na sałatkę.
W osobnym garnku również zagotuj wodę, a w międzyczasie obierz i opłucz marchew i pietruszki. Dodaj je do garnka i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij je z wrzątku, ostudź i skrój w kosteczkę, dodaj je do miski.
W kolejnym garnku (chyba, że któryś z wcześniej wykorzystanych jest już wolny) umieść jajka. Zalej wodą, tak aby je przykryć i wstaw na gaz. Od momentu zagotowania wody pozostaw je tak na około 10 minut. Po tym czasie uzyskasz jajka na twardo – schłódź je, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę – dodaj do miski.
Następnie obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę – dodaj do miski. Tak samo postąp z ogórkiem kiszonym, odcedź dokładnie kukurydzę oraz groszek – dodaj do reszty składników. Jabłko obierz i pokrój w kostkę (z pominięciem gniazda nasiennego) – dodaj do miski.
Możesz teraz przemieszać zawartość miski, a następnie dodać do niej majonez, musztardę oraz oliwę z oliwek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo doprawiaj solą i pieprzem – próbuj co chwila czy potrawa nabrała już odpowiedniego smaku. Na koniec posiekaj drobno świeży szczypiorek. Sałatkę podawaj w miseczkach udekorowaną szczypiorkiem – smacznego!