Świąteczne pierniczki to niewątpliwie jeden z najlepszych, najsmaczniejszych, oczywiście tradycyjnych pomysłów na coś jednocześnie świątecznego i słodkiego. W wielu naszych domach pierniczki są nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego stołu. Ich wspólne przyrządzanie, świąteczna radość płynąca z przyozdabiania i smakowania są wspaniałą, łączącą tradycją. Nasz przepis nie zawiera żadnych sugestii odnośnie dekorowania pierniczków – zastosuj swój ulubiony sposób ze swoimi ulubionymi dodatkami. Do przygotowania pierniczków konieczna będzie miska do wyrobienia ciasta, wałek, garnek, piekarnik oraz mnóstwo świątecznego nastroju – zaczynajmy!
50 min ~20 sztuk
Składniki – świąteczne pierniczki
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Cukier (drobny) – pół szklanki
- Masło 100 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Miód – 5 łyżek
- Przyprawa do piernika – 2 łyżki
- Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od umieszczenia składników na ciasto w misce. Najpierw wsyp do niej dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru oraz soda i przyprawa do pierników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w niedużym garnku masło oraz miód i zagotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość. Odstaw garnek do delikatnego wystudzenia.
Gdy zawartość garnka przechłodzi się (ale nie wystudzi zbyt mocno) dodajemy ją do miski z resztą składników. Następnie wbijamy do środka jajko i wszystko bardzo energicznie mieszamy. Gdy ciasto osiągnie już na tyle jednolitą konsystencję, że niemożliwe stanie się dalsze mieszanie zacznij ugniatać je ręcznie. Jeśli w trakcie ugniatania ciasto będzie zbyt mocno lepiło się do dłoni możesz skropić je oliwą.
Jeśli ciasto osiągnęło już odpowiednią konsystencję i jest gładkie podziel je na dwie części. Pierwszą z nich umieść na obsypanej mąką stolnicy i zacznij wałkować. Gdy ciasto będzie miało około 0.5-1 centymetra grubości możesz zacząć wycinać z niego pierniczki. Pamiętaj, że od wybranej grubości ciasta będzie zależał czas pieczenia oraz ostateczna grubość samych pierniczków – urosną w trakcie pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem (dzięki temu pierniki nie będą przywierały). W międzyczasie w osobnej miseczce rozmąć drugie jajko. Wycięte pierniczki rozłóż na papierze i posmaruj je jajkiem z wierzchu – dzięki temu po upieczeniu nabiorą wspaniałego połysku. Piecz je około 10 minut – w zależności od grubości ciasta. Najbezpieczniej jest mieć stałą kontrolę nad ich stanem, nie można dopuścić aby zaczęły się przypalać i czernieć.
Wszystkie te czynności powtórz z drugą partią ciasta. Świąteczne pierniczki są gotowe – smacznego. Możesz podawać je bezpośrednio po upieczeniu i delikatnym przestygnięciu – są mięciutkie. Bardziej tradycyjnym pomysłem jest jednak przystąpienie do procesu dekoracji. Z wykorzystaniem lukru, czekolady i innych smakowitych ozdób możesz sprawić, że twoje pierniczki staną się istnym dziełem sztuki – wizualnym oraz smakowym – powodzenia!