Szakszuka to z całą pewnością nieco odmienna i bardziej egzotyczna – z naszego punktu widzenia – potrawa. Jest to wspaniały pomysł na zapieczenie jajek w pomidorach – efekt z niczym nieporównywalny. Zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym jest to danie niesamowicie atrakcyjne. Dodatkowo zastosowanie bardzo wyrazistych przypraw sprawia, że jest to propozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników wyjątkowych smaków. Danie świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, ale również jako w pełni sycący obiad czy kolacja. Do jej przygotowania potrzebna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – szakszuka
- Jajka – 4 sztuki (zależnie od ilości porcji)
- Pomidory krojone – 400 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czarne oliwki – garść – około 10 sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Kolendra (ziarenka) – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę – rozgrzej patelnię. Czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię cebulę, przesmaż 2 minuty na średnim ogniu, dodaj czosnek. Smaż kolejne dwie minuty do zeszklenia cebuli – zmniejsz ogień.
Dodaj na patelnię krojone pomidory, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzem do smaku – zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu. W międzyczasie umyj i pokrój w drobną kostkę paprykę – dodaj na patelnię. Ziarenka kolendry zetrzyj w moździerzu i wraz z kminem dodaj na patelnię – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut dalej na małym ogniu.
Po tym czasie – ważne, żeby sos na patelni nieco zgęstniał – postaraj się wydrążyć tyle otworów ile jajek zamierzasz wbić do potrawy. Następnie ostrożnie, żeby zachować jajka w jak najlepszym stanie wizualnym, wbij je do powstałych otworów. Smaż do momentu ścięcia się jajek – dodatkowo możesz je delikatnie osolić i popieprzyć.
W międzyczasie pokrój oliwki w cienkie plasterki, a szczypiorek posiekaj drobno. Przyozdób nimi dodatkowo gotową szakszukę – danie gotowe. Najłatwiej podać je w całości, z pomocą noża rozdzielić na porcję i nakładać do spożycia szpatułką – smacznego!