Szaszłyki wieprzowe to świetna propozycja na bardzo atrakcyjny obiad, ale przede wszystkim jedno z naszych ulubionych dań grillowych. Najważniejszym i najbardziej charakterystycznym składnikiem są tutaj oczywiście polędwiczki wieprzowe. Odpowiednio przygotowane i przyrządzone stają się niesamowitą atrakcją dla kubków smakowych – pyszne i delikatne. Wykorzystanie do przygotowania szaszłyków składników warzywnych oraz pieczarek sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dodatkowo zastosowanie niesamowicie wyrazistej i pysznej w efekcie końcowym marynaty zapewnia daniu wyjątkowych smaków i aromatów. Do ich wykonania konieczne będą patyczki do szaszłyków oraz piekarnik – lub oczywiście grill – do dzieła!
40 min 8 sztuk
Składniki – szaszłyki wieprzowe
- Polędwiczka wieprzowa – około 400 gram
- Pieczarki – 8 sztuk
- Cukinia – 1 niewielka sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 niewielka sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Czosnek suszony – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Cytryna (opcjonalnie)
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Patyczki do szaszłyków – 8 sztuk
Przygotowanie
Na kilka godzin przed przystąpieniem do realizacji przepisu dokładnie umyj i pokrój w około 1-2 centymetrowe plasterki polędwiczkę wieprzową. Jeśli kawałki będą zbyt duże możesz oczywiście podzielić je na mniejsze. Umieść następnie w miseczce około 25 ml oliwy i dodaj do niej po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku i bazylii oraz szczyptę chili.
Możesz również dodać do nich również nieco soku z cytryny – bardzo dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw delikatnie solą i pieprzem, a następnie bardzo staranni i dokładnie obtocz w marynacie – pozostaw na kilka godzin w lodówce. Pod koniec tego czasu umyj i pokrój w około 1 cm plasterki cukinię. Oczywiście jeśli kawałki będą zbyt duże podziel je na mniejsze – ważne, aby wielkością dorównywały wcześniej przygotowanym polędwiczkom.
Pieczarki umyj i w zależności od ich wielkości pozostaw kapelusze w całości lub przekrój je na pół. Cebule obierz i pokrój również w około 1 cm plastry. Paprykę natomiast skrój w kawałki jak najbardziej zbliżone wielkością do polędwiczek. Umieść następnie w osobnej miseczce ponownie około 25 ml oliwy i dodaj pozostałe przyprawy – bardzo dokładnie wymieszaj.
Obtocz następnie w marynacie wszystkie przygotowane wcześniej składniki – jak najbardziej dokładnie i równomiernie. Możesz teraz już rozgrzać piekarnik do około 180 stopni i przygotować kratkę na układanie szaszłyków. Na każdy z patyczków nadziewaj najlepiej najpierw cukinię, a następnie w dowolnej kolejności pozostałe składniki. Jako ostatnie nadziewaj zawsze pieczarki – gotowe szaszłyki włóż do piekarnika.
Szaszłyki piecz około 20-30 minut – czas zależny przede wszystkim od wielkości kawałków mięsa. Koniecznie kontroluj ich stan co jakiś czas, aby zakończyć pieczenie gdy będą gotowe. Zbyt długi czas w piekarniku może spowodować przypalenie pozostałych składników. Gotowe szaszłyki podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – najlepiej z ulubionymi dodatkami, sosami – smacznego!