Tagliatelle z zielonym pesto to wyborna potrawa pełna włoskiego charakteru. Jest wprost idealna do prostego i stosunkowo szybkiego wykonania w każdej z naszych kuchni. Idealnie sprawdzi się jako wyjątkowo sycąca pozycja obiadowa. Zarówno makaron tagliatelle, ser parmezan, jak i samo pesto to gwarancja wyjątkowych smaków i aromatów szczególnie dla każdego miłośnika włoskiej kuchni. Dodatek delikatnie podsmażonych pomidorów koktajlowych dopełnia działa – pyszne! Do wykonania przepisu konieczny będzie blender i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – tagliatelle z zielonym pesto
- Tagliatelle – 250 gram
- Parmezan – 2 łyżki
- Słonecznik – podobnie 2 łyżki
- Bazylia (świeże liście) – około 20-25 gram
- Pomidory koktajlowe – 8 sztuk
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- Cytryna – 1/2 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowania
Na początek zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i ugotuj w nim – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – makaron tagliatelle. W międzyczasie zacznij przygotowywać pesto – w tym celu rozgrzej najpierw – na sucho – patelnię. Dodaj na nią następnie ziarna słonecznika – nie więcej niż pozwala na to powierzchnia patelni.
W zależności od osobistych preferencji możesz oczywiście przygotować słonecznik z wykorzystaniem zimnej oliwy – mamy tutaj pełną dowolność. Podczas prażenia ważne, aby co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, aby ziarenka słonecznika nie przypiekły się zbyt mocno, a jedynie zarumieniły.
W międzyczasie obierz ząbek czosnku oraz zetrzyj parmezan na tarce o bardzo cienkich oczkach – oczywiście jeśli nie korzystasz z już startego sera. Ze świeżej bazylii oberwij około 20-25 gram liści – jest to mniej więcej zawartość sklepowej doniczki – dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Następnie w osobnej miseczce umieść 1 łyżkę parmezanu, ząbek czosnku, całą przygotowaną bazylię, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz wyciśnij połówkę cytryny.
Rozpocznij miksowanie blenderem zawartości miseczki stopniowo dolewając oliwy. Dzięki temu zarówno kłopotliwy w blendowaniu słonecznik, jak i liście bazylii powinny sprawnie się zmiksować. W efekcie powinniśmy uzyskać zieloną masę bez większych elementów żadnego ze składników. W międzyczasie umyj i pokrój w połówki pomidory koktajlowe – możesz podsmażyć je chwilę na patelni, ale nie jest to konieczne.
Na koniec odcedź gotowy już zapewne makaron, przelej go chłodną wodą na sitku i wyłóż na talerze. Dodaj następnie przygotowane w miseczce pesto, wymieszaj bardzo solidnie, tak aby równomiernie rozprowadzić je po całym makaronie. Całość posyp obficie pozostałą częścią parmezanu oraz przyozdób pomidorami koktajlowymi – gotowe – smacznego!