Tajska zupa to jedna z popularniejszych propozycji na przygotowanie dania orientalnego. Delikatne mięso kurczaka, warzywa i solidna dawka przypraw podana z makaronem ryżowym to bardzo wyjątkowe i wyśmienite połączenie. Swój wyborny smak zupa zawdzięcza przede wszystkim sosom – u nas sojowy i ostrygowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innych lub ich większej ilości. Dodatek pasty curry nadaje daniu charakterystycznego pomarańczowego koloru, a także kolejnych wspaniałych aromatów. Wszystko to zwieńczone świeżo startym imbirem i ostrą papryczką, która nadaje ostrości – wyśmienita pozycja dla każdego miłośnika kuchni orientalnej. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia i spory garnek na wszystkie skąłdniki zupy – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – tajska zupa
- Filet z kurczaka (lub indyka) – pojedynczy (około 200-250 gram)
- Makaron ryżowy – 100 gram
- Kukurydza – 50 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Papryczka chili (lub inna ostra) – 1/3 średniej sztuki
- Imbir – 2-3 cm
- Mleczko kokosowe – 150 ml
- Pasta curry – 2 łyżki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżki
- Sos ostrygowy – podobnie 2 łyżki
- Świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Filet z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w podłużne paski – około 2-3 centymetrowe – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Umieść mięso w osobnej miseczce, dodaj do niej pastę curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Postaraj się, aby pasta rozprowadziła się równomiernie po wszystkich kawałkach kurczaka.
Następnie obierz i posiekaj w nieduże półksiężyce czerwoną cebulę. Rozgrzej dobrze patelnię i podsmaż na niej cebulę – 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj następnie przygotowanego kurczaka i pozostaw tak na wolnym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając, tak aby mięso przysmażyło się delikatnie z każdej strony.
W międzyczasie wydrąż z pestek chili i pokrój je w plasterki – kilka z nich możesz pozostawić na później do dekoracji gotowych porcji zupy. Imbir natomiast obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach taki. Następnie odcedź kukurydzę z zalewy, a paprykę pokrój w bardzo cienkie podłużne paski. Dodaje wszystko na patelnię i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty cały czas mieszając.
Możesz juz teraz zagotować garnek osolonej wody na makaron – przyrządź go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na patelnię sos sojowy i ostrygowy – bardzo dokładnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Następnie przelej mleczko kokosowe do szklanki lub miseczki i dodaj do niego (profilaktycznie) nieco gorącego sosu z patelni – wymieszaj.
Stopniowo wylewaj mleczko na patelnie cały czas intensywnie mieszając – pozostaw całość po przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie odcedź makaron i rozłóż go do miseczek lub talerzy. Na koniec dodaj do nich gotową zupę, przyozdób pozostawionymi plasterkami chili oraz świeżą natką pietruszki – smacznego!