Tofu w panierce z płatków kukurydzianych to genialny pomysł na bardzo interesujące pod każdym względem danie. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie nawet mimo braku dodatku mięsa. Tofu świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, a to ono właśnie stanowi o wyjątkowości dania. Dlatego właśnie wybierz swój ulubiony jego rodzaj – będzie pysznie. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie nieduża patelnia oraz garnek – zaczynajmy!
30 min 1 porcja
Składniki – Tofu w panierce z płatków kukurydzianych
- Tofu (ulubiony rodzaj) – 100 gram
- Płatki kukurydziane – 30 gram
- Ziemniaki (najlepiej młode) – 3 sztuki
- Ogórek – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Cukier (lub słodzik) – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – podobnie 1 łyżeczka
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej od przygotowania ziemniaków – obierz je i umyj bardzo dokładnie. W garnku zagotuj w zależności od ilości ziemniaków odpowiednią ilość wody, dosól ją i umieść wewnątrz ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut do momentu aż staną się odpowiednio miękkie.
Następnie w zależności od wybranego rodzaju tofu zajmij się jego przygotowaniem. Jeśli zdecydujesz się na tofu naturalne warto pomyśleć o ulubionej marynacie – przygotuj ją nieco wcześniej i pozostaw w niej tofu na przynajmniej pół godziny. W przypadku wędzonego lub doprawionego już w inny sposób tofu pokrój je w plasterki.
Rozgrzej następnie patelnię, a w międzyczasie przygotuj w dwóch osobnych miseczkach lub głębokich talerzach jajko i płatki. To pierwsze wbij do miseczki i bardzo dokładnie rozmieszaj, płatki kukurydziane natomiast rozgnieć porządnie. Najłatwiejszym sposobem jest umieszczenie ich w woreczku śniadaniowym i kilkukrotne rozwałkowanie.
Następnie każdy z kawałków tofu zanurz najpierw w jajku, a następnie w płatkach. Staraj się, aby cała ich powierzchnia pokryła się szczelnie kawałkami pokruszonych płatków. Gotowe tofu kładź na rozgrzaną patelnię i smaż po około 4-5 minut na każdą stronę.
W międzyczasie umyj bardzo dokładnie i obierz ogórka. Pokrój go następnie w cieniutkie plasterki i umieść w osobnej miseczce. Dodaj do nich łyżkę stołową jogurtu naturalnego, solidną szczyptę soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę cukru lub ulubionego słodziku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na razie obok.
Jeśli ziemniaki są już odpowiednio miękkie odcedź je, przełóż na talerz i obficie posyp koperkiem. Gotowe tofu zdejmij z patelni i również umieść na talerzu – na koniec dodaj do pozostałych składników wcześniej przygotowaną mizerię – gotowe!