Tofu z warzywami i ryżem to bardzo ciekawe, nieco bardziej orientalna propozycja na przygotowanie pysznego posiłku. Delikatne tofu smażone w intensywnych i wyrazistych przyprawach jest wyjątkowo smakowitą podstawą tego dania. Starannie dobrane warzywa zapewniają potrawie niesamowitej atrakcyjności, a w połączeniu z sosem sojowym, imbirem i curry pozwalają na wydobycie niesamowitych, orientalnych smaków i aromatów. Dodatkowo dzięki zastosowaniu ryżu uzyskujemy w efekcie wyborną i w pełni sycącą propozycję obiadową. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – do dzieła!
35 min 2 porcje
Składniki – tofu z warzywami i ryżem
- Tofu naturalne – 200 g
- Ryż (biały lub basmati) – podobnie 200 g
- Mleczko kokosowe – podobnie 200 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Żółtka papryka – podobnie 1/2 sztuki
- Cukinia – podobnie 1/2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Mąka – 2 łyżki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżki
- Curry – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Natka pietruszki lub bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek odsącz tofu z wykorzystaniem papierowego ręcznika i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce, a czosnek posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie czosnek – zmniejsz ogień i podsmaż jeszcze 2 minuty.
W międzyczasie zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach imbir – dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj jej zawartość. Dodaj następnie przygotowane wcześniej tofu oraz słodką paprykę, chili, curry oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na około 5 minut.
W międzyczasie umyj i pokrój w kosteczkę lub cienkie, podłużne paseczki obydwie papryki. Cukinię pokrój najpierw w plasterki, a następnie na ćwiartki. Wszystkie warzywa umieść na patelni, zamieszaj dokładnie jej zawartość i pozostaw na ogniu przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Możesz już teraz wstawić wodę na ryż i ugotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej al dente.
Dodaj następnie na patelnię mleczko kokosowe oraz pozostałą część sosu sojowego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ostatnie 10 minut na niewielkim ogniu. W razie konieczności możesz delikatnie zagęścić sos mąką oraz po spróbowaniu doprawić szczyptą soli i pieprzu. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i przełóż ryż na talerze lub do miseczek. Gotową zawartość patelni rozłóż na każdą z porcji – przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!