Tortilla meksykańska to jeden z bardziej popularnych pomysłów na przygotowanie tego rodzaju dania. Zestawienie charakterystycznych warzyw z czerwoną fasolą, kukurydzą i suszonymi pomidorami na czele to gwarancja pysznego, meksykańskiego smaku. Dodatek wyrazistych i intensywnych – nieco ostrzejszych – przypraw w towarzystwie mięsa (najlepiej wołowego) każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całości dopełnia dodatek startego sera i podanie w ulubionym rodzaju placka tortilli. Przepis prezentuje składniki na jedną porcję więc przygotowanie ich większej ilości będzie banalnie proste. Do ich wykonania konieczna będzie patelnia i w zależności od wybranej metody coś do podgrzania tortilli – zaczynajmy!
30 min 1 porcja
Składniki – tortilla meksykańska
- Placek tortilli (ulubiony rodzaj) – 1 sztuka
- Mięso wołowe lub wieprzowe – 125 gram
- Kukurydza – 40 gram
- Czerwona fasola – podobnie 40 gram
- Cebula – 1/2 sztuki
- Suszone pomidory – 2-3 niewielkie sztuki
- Ser (ulubiony rodzaj) – 25 gram
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Suszony czosnek – 1/3 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/3 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/3 łyżeczki
- Kolendra – podobnie 1/3 łyżeczki
- Chili – szczypta
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dopraw mięso solidną szczyptą soli i pieprzu oraz większą częścią pozostałych przypraw: czosnku, papryki, oregano i zmielonej kolendry i chili. Pozostała ich część przyda się potem do przygotowania sosu do tortilli. Postaraj się jak najbardziej dokładnie i równomiernie rozprowadzić przyprawy po całości mięsa.
Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kosteczkę lub cienkie półksiężyce. Rozgrzej następnie patelnię – polecamy oliwę z dodatkiem ostrzejszych przypraw – i dodaj na nią przygotowaną cebulę. Pozostaw ją na średnim ogniu przez 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia i dodaj do niej mięso. Koniecznie co jakiś czas mieszaj zawartość patelni i postaraj się nie dopuścić do posklejania mięsa w większe kawałki.
Zmniejsz ogień i pozostaw całość pod przykryciem dodatkowo na około 10 minut. W międzyczasie odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, a ser zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. W osobnej miseczce umieść koncentrat pomidorowy oraz wszystkie pozostałe przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj.
Dodaj następnie kukurydzę, fasolę oraz pomidory na patelnię – zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. W międzyczasie podgrzej placek tortilli – w zależności od upodobania i możliwości możesz to zrobić na patelni, w mikrofali lub piekarniku. Gotową tortillę posmaruj przygotowanym wcześniej sosem i dodaj na nią zawartość patelni. Na koniec posyp całość startym serem, zawiń i podawaj do spożycia – smacznego!