Tortilla z warzywami to świetna propozycja na przygotowanie tego pysznego dania w nieco lżejszej formie. Szeroki bukiet warzyw sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – w łatwy sposób można również manipulować składnikami zgodnie z własnymi preferencjami. Dodatkowo sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i kremowego serka z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Danie jest przy tym całkowicie bezmięsne dzięki czemu idealnie wkomponuje się w większość, nawet tych wymagających diet. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
35 min 4 porcje
Składniki – tortilla z warzywami
- Tortilla wieloziarnista – 4 placki
- Kremowy ser naturalny – 150 g
- Żółty ser (ulubiony) – 75 g
- Sałata (lodowa, rzymska lub mieszanka) – 120 g
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Żółta papryka – podobnie 1/2 sztuki
- Cukinia – podobnie 1/2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jogurt naturalny – 100 g
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania warzyw. Na początek umyj i pokrój w niewielką – około 1 cm – kostkę cukinię. Następnie obierz marchewkę pokrój ją w cienkie, podłużne – niebyt długie – paseczki. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę lub cienkie półksiężyce.
Papryki umyj i pokrój w podłużne paseczki podobne wielkością do marchewki. Sałatę opłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, pozostaw do obcieknięcie i podziel na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej patelnię na niewielkiej ilości tłuszczu.
Dodaj na nią najpierw połowę przygotowanego czosnku – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj do niego następnie marchewkę i cukinię – zmniejsz nieco ogień i pozostaw tak na około 5 minut. W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach żółty ser – pozostaw go na razie na boku.
Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i dodaj pozostałe warzywa oprócz sałaty – smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie umieść w osobnej miseczce całość serka kremowego, jogurt naturalny oraz pozostały czosnek. Całość dopraw do smaku niezbyt dużą ilością soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj.
Rozłóż następnie pierwszy placek tortilli na płaskiej powierzchni i posmaruj go przygotowanym sosem. Ułóż następnie na jednej jego połowie odpowiednią ilość zawartości patelni oraz część sałaty. Całość posyp obficie startym serem i zawiń całość zaczynając od krawędzi ze składnikami – rozgrzej piekarnik.
Czynności te powtórz dla wszystkich placków, a następnie umieść je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz przez około 10 minut – przez ten czas ciasto nie powinno przypiec się zbyt mocno. Gotowe tortille podawaj od razu, na ciepło do spożycia. Najlepiej smakować będą z ulubionym sosem – smacznego!