Tradycyjna fasolka po bretońsku to znany i bardzo lubiany – z pewnością przez większość z nas – pomysł na obiad. Danie jest niesamowicie wyraziste i aromatyczne, a przy tym w pełni sycące. Podstawą i składnikiem najbardziej charakterystycznym jest tutaj oczywiście tytułowa fasola – przygotowana w odpowiedni sposób nie ma sobie równych. Dodatkowo wyjątkowe połączenie ulubionego rodzaju kiełbasy i wędzonego boczku w cudownie aromatycznym sosie przygotowanym na bazie pomidorów to gwarancja najlepszego smaku. Całość prezentuje się przepysznie zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi – pychota! Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i głęboki garnek – zaczynajmy!
150 min 3-4 porcje
Składniki – tradycyjna fasolka po bretońsku
- Fasola Piękny Jaś – 200 gram
- Boczek wędzony – 250 gram
- Kiełbasa – 200 gram
- Pomidory krojone – podobnie 200 gram
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Cukier – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Fasola
Przygotowania do wykonania przepisu warto rozpocząć dzień wcześniej – najlepiej wieczorem – od namoczenia fasoli. W tym celu umieść ją w garnku lub miseczce i zalej chłodną wodą, tak aby jej poziom sięgał kilka centymetrów ponad fasolę. Pozostaw tak przygotowaną fasolę na całą noc – powinno to być kilkanaście godzin – do namoczenia.
Następnego dnia odcedź fasolę i przepłucz ją porządnie chłodną wodą z wykorzystaniem sitka. Umieść następnie fasolę w odpowiednio dużym garnku – tak aby swobodnie pomieścił ostatecznie wszystkie składniki. Zalej ją około 750 ml zimnej wody, dodaj po dwie sztuki ziela angielskiego, liścia laurowego oraz ziarenek pieprzu – wstaw na średni ogień.
Dopraw również całość solą, ale pamiętaj, że jeśli używasz do przepisu wędzonego boczku jest on już sam w sobie solidnie słony. Na początek wystarczy więc jedynie szczypta soli, a w razie konieczności będzie można dodać jej więcej w późniejszych krokach. Gotuj fasolę przez około 1.5 godziny aż będzie odpowiednio miękka.
Pozostałe składniki
W międzyczasie pokrój w kostkę kiełbasę – rozgrzej solidnie patelnię z minimalną ilością oliwy. Boczek obkrój z twardej skórki, pokrój również w kosteczkę i dodaj go razem z kiełbasą na patelnię. Smaż je około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając – zmniejsz następnie ogień do minimum.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę – dodaj na patelnię. Czosnek również obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. Po tym czasie kiełbasa i boczek powinny być już odpowiednio przysmażone, a cebula zarumieniona.
Dodaj zawartość patelni do gotowej już zapewne fasoli wraz z krojonymi pomidorami i koncentratem – porządnie wymieszaj. Dodaj następnie do garnka po jednej łyżeczce majeranku, słodkiej papryki oraz cukru – ponownie wymieszaj i pozostaw pod delikatnie uchyloną pokrywką na kolejne 5-10 minut.
Na koniec gotową fasolkę po bretońsku przełóż do miseczek lub na talerze. Podawaj do spożycia przyozdobione świeżą natką pietruszki lub bazylią. Świetnie pasować będzie tutaj pieczywo, ale nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by spożywać ją bez żadnych dodatków – smacznego!