Udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to jedna z bardziej smakowitych i atrakcyjnych propozycja na przygotowanie tego uwielbianego chyba przez wszystkich z nas dania. Delikatne mięso drobiowe w towarzystwie wyrazistych przypraw i sosu miodowo-musztardowego to kompozycja, która każdemu przypadnie do gustu. Dodatkowo zastosowanie ulubionego dodatku obiadowego sprawia, że zyskujemy w pełni sycące i niesamowicie pyszne danie. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie piekarnik i naczynie żaroodporne – zaczynajmy
60 min 4 sztuki
Składniki – udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
- Podudzia kurczaka – 4 sztuki
- Cebula – 1 duża sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Miód płynny – 100 ml
- Musztarda francuska – 3 łyżki
- Musztarda ostra (ulubiona) – podobnie 3 łyżki
- Ocet winny – podobnie 3 łyżki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Chili – szczypta
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj wszystkie podudzia kurczaka i osusz je z wykorzystaniem papierowych ręczników. Dopraw je następnie szczyptą soli i pieprzu, a następnie wetrzyj w nie jak najdokładniej i jak najbardziej równomiernie słodką paprykę oraz kurkumę. Na koniec oprósz wszystkie kawałki szczyptą chili i majerankiem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach. W osobnej miseczce umieść następnie łyżkę oliwy, miód, ocet oraz obydwa rodzaje musztardy. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie.
Umieść następnie w naczyniu żaroodpornym wszystkie podudzia – najlepiej, aby nie dotykały się nawzajem – dołóż również cebulę. Każde z nich oprósz startymi wcześniej czosnkiem i imbirem, a następnie polej obficie sosem. Umieść naczynie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pozostaw na około 45 minut. Pamiętaj, aby systematycznie podlewać kawałki kurczaka powstałym w naczyniu sosem.
Na koniec wyjmij gotowe udka z piekarnika i przełóż na talerze. Każdą z porcji przyozdób dodatkowo świeżo posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek do potrawy świetnie sprawdzą się ziemniaki, ulubiona kasza lub ryż.