Walentynkowy deser truskawkowy to wspaniała propozycja na deser dla dwojga – szczególnie w okresie walentynkowym. Możesz przygotować go z wykorzystaniem zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Oczywistym jest znacząca różnica w walorach smakowych w zależności od wykorzystanego rodzaju owoców. Nie zawsze jednak możemy liczyć na swobodny dostęp do świeżych truskawek, a deser ten wart jest częstszego spożywania niż tylko w okresie sezonu. Warto do jego wykonania wykorzystać zamiast standardowego cukru i mleka nieco lżejszych ich zamienników. Wspaniale do tego nadaje się mleczko kokosowe oraz jeden z popularnych słodzików – u nas erytrytol. Takie przygotowanie oprócz niewątpliwych zalet smakowych pozwoli na uzyskanie stosunkowo lekkiego, a jednocześnie słodkiego deseru – najlepiej smakuje we dwoje. Do wykonania przepisu konieczny będzie blender do zmiksowania truskawek oraz mikser do ubicia piany z mleczka – zaczynajmy!
15 min 2 porcje
Składniki – walentynkowy deser truskawkowy
- Truskawki (świeże lub mrożone) – 200 gram
- Mleczko kokosowe – 1 puszka
- Erytrytol – 1,5 łyżeczki
- Wiórki kokosowe – podobnie 1,5 łyżeczki
Przygotowanie
Jeśli korzystasz ze świeżych truskawek przejdź od razu do następnego akapitu. Jeśli natomiast korzystasz z owoców mrożonych koniecznie około godzinę przed przystąpieniem do przygotowania deseru wyjmij je z zamrażarki i pozostaw je w temperaturze pokojowej do pełnego rozmrożenia.
Pozostaw dwie nieduże truskawki (lub ich części) na później. Pozostałe umieść następnie w blenderze, dodaj erytrytol (lub inny słodzik) i zmiksuj na gładki mus – jak najbardziej gładki! W kolejnym kroku otwórz puszkę mleczka kokosowego i przełóż jego gęstą część do osobnej miski. Następnie z wykorzystaniem miksera zmiksuj je na piankę.
Przygotuj dwa pucharki i w pierwszej kolejności umieść w nich zmiksowany mus truskawkowy. Postaraj się, aby powierzchnia musu była jak najbardziej równa – szczególnie przy brzegach pucharków. Następnie dodaj do nich piankę z mleczka kokosowego – w razie konieczności wygładź ją również delikatnie łyżeczką.
Na koniec bardzo ostrożnie umieść pośrodku pianki pozostawione truskawki i obsyp całość wiórkami kokosowymi. Deser gotowy – smacznego!