Wegański omlet z tofu to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie w pełni pozbawionego odzwierzęcych składników dania. Jest szybki i proste w wykonaniu więc idealnie sprawdzi się jako śniadanie. Dzięki dodatkowi tofu i mleka roślinnego jest również bardzo sycące i może stanowić w pełni wartościowy samodzielny posiłek. Kompozycja ulubionych warzyw i przypraw pozwoli każdemu miłośnikowi bezmięsnych dań na uzyskanie swoich ukochanych smaków i aromatów. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
15 min 1 porcja
Składniki – wegański omlet z tofu
- Tofu (ulubione) – 100 gram
- Mleko roślinne – podobnie 100 ml
- Mąka kukurydziana – 2 czubate łyżki
- Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
- Czosnek – 1 ząbek
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce czerwoną cebulę. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij wręcz przez praskę. Rozgrzej następnie solidnie oliwę na patelni i dodaj na nią najpierw cebulę. Przesmaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu, dodaj czosnek i po kolejnych 2 minutach zmniejsz ogień do minimum.
Następnie umyj i pokrój pomidorki koktajlowe w zależności od ich wielkości w ćwiartki lub drobniej. Dodaj je na patelnię, a w międzyczasie w miseczce pokrusz tofu na jak najbardziej drobne kawałeczki – możesz do tego celu wykorzystać widelec, ale powinno się to również udać samymi dłońmi. Dopraw tofu połową przygotowanej kurkumy i ostrej papryki oraz szczyptą soli i pieprzu – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Dodaj następnie do osobnej miseczki 100 ml mleka roślinnego, dwie czubate łyżki mąki kukurydzianej oraz pozostałe przyprawy. Bardzo energicznie wymieszaj zawartość do uzyskania gładkiej konsystencji po czym dodaj tofu i ponów mieszanie. Tak powstałą masę wylej równomiernie na patelnię starając się pokryć całą jej powierzchnię.
Smaż omleta pod przykryciem około 5 minut – jeśli to konieczne nieco dłużej. W międzyczasie posiekaj szczypiorek lub przygotuj listki świeżej bazylii, którymi przyozdobisz na koniec omleta. Zdejmij go z patelni, przełóż na talerz i podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – smacznego!