Wegańskie flaczki z boczniaków to wyjątkowa propozycja na przygotowanie tego uwielbianego przez wielu z nas dania w odmiennej – całkowicie wegańskiej – wersji. Pozbawienie potrawy składników mięsnych nie pozbawia jej w żaden sposób atrakcyjności pod względami smakowymi. Wręcz przeciwnie zastosowanie boczniaków – z dodatkiem brązowych pieczarek – to świetny sposób na odkrycie na nowo pojęcia flaczków. Solidna dawka grzybów i warzyw sprawia, że potrawa będzie naprawdę sycąca, a dzięki starannie dobranym przyprawom również wyrazista w smaku i aromacie. Każdy wielbiciel flaczków powinien koniecznie wypróbować je w bezmięsnej formie – nadal smakują wybornie! Do przygotowania przepisu konieczne będą duży garnek i patelnia – do dzieła!
75 min 6 porcji
Składniki – wegańskie flaczki z boczniaków
- Boczniaki – 250 gram
- Brązowe pieczarki – 250 gram
- Bulion warzywny – 1 litr
- Koncentrat pomidorowy – 3 czubate łyżeczki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Por – podobnie 1 niewielka sztuka
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Curry – 1 łyżeczka
- Lubczyk – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bulionu warzywnego. Jeśli korzystasz z gotowej jego wersji przejdź od razu do kolejnych kroków, w przeciwnym wypadku możesz skorzystać z naszego przepisu, który znajdziesz tutaj. Następnie bardzo dokładnie obierz, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewki, pietruszkę oraz seler – rozgrzej patelnię.
W międzyczasie umyj i pokrój w cieniutkie plasterki pora oraz cebulę. Dodaj je następnie na patelnię na 2-3 minuty. Ząbki czosnku oraz korzeń imbiru zetrzyj również – drobno – na tarce lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię na kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników przygotowane wcześniej warzywa. Następnie dokładnie zamieszaj i pozostaw na patelni na około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Pod koniec tego czasu dodaj na patelnię również majeranek, a w międzyczasie przygotuj grzyby. W tym celu umyj je bardzo dokładnie z resztek ziemi na sitku i pozostaw na chwilę do obcieknięcia. Pieczarki pokrój w plasterki lub nieco drobniej jeśli trafią się większe sztuki. Boczniaki natomiast podziel na cienkie podłużne paski – po kilka centymetrów długości.
Przełóż następnie zawartość patelni do dużego garnka, zalej przygotowanym wcześniej bulionem, dodaj po dwa liście laurowe i ziela angielskie i wstaw na średni gaz do momentu zagotowania – zmniejsz wtedy ogień do minimum. Na pustej patelni umieść następnie boczniaki i pieczarki – delikatnie dopraw solą i pieprzem – podsmaż przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie dodaj do garnka pozostałe przyprawy: curry, lubczyk, słodką paprykę oraz chili – bardzo dokładnie wymieszaj. Gdy grzyby będą już gotowe dodaj najpierw do garnka koncentrat pomidorowy – zamieszaj. Następnie umieść w nim rownież całą zawartość patelni. Gotuj całość pod delikatnie uchyloną pokrywką koleje 15 minut.
Po tym czasie flaczki są gotowe – przełóż je do głębokich talerzy lub miseczek i podawaj do spożycia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj świeże pieczywo oraz posiekana natka pietruszki – smacznego!