Wielkanocna sałatka jarzynowa to z pewnością jedna z najbardziej tradycyjnych, najpowszechniej stosowanych przy różnorodnych okazjach i – nie ukrywajmy – jedna z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych sałatek w naszych domach. Świetnie sprawdza się jako danie imprezowe, urodzinowe, imieninowe, ale najbardziej kojarzy się z polskimi świętami. Cieżko nam wyobrazić sobie zarówno święta Bożego Narodzenia, jak i Wielkiejnocy bez sałatki jarzynowej. Bardzo bogaty bukiet warzyw, nieodłączny dodatek jabłek i jajek oraz tradycyjnie majonez sprawiają, że danie to nie ma sobie równych. Jest przy tym bardzo prosta (choć nieco czasochłonna) w przygotowaniu – efekt końcowy znacie sami. Do wykonania przepisu konieczny będzie garnek do ugotowania warzyw i jajek oraz odpowiednio duża (tak by pomieściła wszystkie składniki) miska – do dzieła.
40 min 6 porcji
Składniki – wielkanocna sałatka jarzynowa
- Ziemniaki – 1/2 kilograma
- Marchew – 4 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki (niezbyt duże)
- Jabłko (najlepiej twarde i słodkie) – podobnie 2 sztuki
- Kukurydza – około 140 gram
- Groszek konserwowy – podobnie około 140 gram
- Ogórek kiszony – 4 sztuki
- Jajka – podobnie 4 sztuki
- Majonez – 5 łyżek
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej od bardzo dokładnego obrania i jeszcze dokładniejszego umycia wszystkich warzyw wymagających ugotowania: ziemniaków, marchwi i pietruszek. Następnie umieść w garnku z zimną wodą marchewki i pietruszki, delikatnie osól i wstaw na średni gaz.
Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i od tego momentu gotuj zawartość garnka 10 minut. Po tym czasie dodaj do nich ziemniaki i gotuj tak razem kolejne 20 minut – do miękkości wszystkich warzyw.
W międzyczasie w osobnym garnku z chłodna wodą umieść 4 jajka, wstaw na średni gaz. Po zagotowaniu wody odlicz 7-10 minut (w zależności od wielkości jajek) – po tym czasie jajka z całą pewnością będą ugotowane na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Następnie obierz i posiekaj w kosteczkę cebule – umieść ją w dużej misce razem z wcześniej przygotowanym jajkiem – odpowiedniej dla pomieszczenia wszystkich składników sałatki. Jabłka podobnie umyj i obierz, całość miąższu (z wyłączeniem gniazda nasiennego) skrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Kukurydzę oraz groszek odsącz porządnie – najlepiej przesypując na sitko – również dodaj do miski. Na koniec przygotowań warzyw pokrój w kostkę ogórki kiszone – dodaj do pozostałych składników.
Jeśli warzywa są już miękkie wyjmij je z garnka, ostudź i pokrój w drobną, jak najbardziej regularną kostkę. Umieść je wszystkie w misce z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 5 łyżek majonezu i 2 mniejsze łyżeczki musztardy i na koniec bardzo dokładnie wymieszaj.
Sałatka jest w zasadzie gotowa, możesz dodatkowo przyozdobić ją świeżym szczypiorkiem i podawać od razu do spożycia. Warto jednak, żeby składniki poleżały chwilę wspólnie w misce – najlepiej w lodówce – smacznego!