Wigilijne śledzie w occie to jedna z bardziej tradycyjnych propozycji podania tej ryby na świątecznym stole. Jest to świetny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na wykorzystanie śledzia. Ciężko wyobrazić sobie wigilijny stół bez śledzi w occie. Do przygotowania śledzi w occie konieczny będzie jedynie odpowiedni do ilości dobranych składników słoik jeśli chcesz przygotować ich więcej i przechować do późniejszego wykorzystania. W przeciwnym wypadku wystarczy miseczka, w której wymieszasz śledzie z pozostałymi składnikami – zaczynajmy!
20 min ~15 sztuk
Składniki – wigilijne śledzie w occie
- Śledź (filet – w occie) – 2 sztuki
- Ocet – około 100 ml
- Cebula – podobnie 2 mniejsze sztuki
- Miód – 2 łyżeczki
- Suszone rodzynki – garść
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od sprawdzenia czy śledzie nie są zbyt słone. Jeśli korzystasz z filetów z octem to konieczne jest ich namoczenie na przynajmniej pół godziny. Jeśli natomiast korzystasz ze śledzie w oleju osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój je w podłużne 2-3 centymetrowe kawałki.
Następnie obierz i posiekaj cebule. Umieść ją w miseczce i zalej wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie wyjmij cebulę z miseczki i poczekaj do jej wystudzenia. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki: ocet, miód, suszone rodzynki, ziele angielskie, listki laurowe i wszystko delikatnie dopraw solą i pieprzem.
Jeśli nie używasz słoika, a chcesz podać śledzie do spożycia wkrótce po przygotowaniu umieść wszystkie składniki w miseczce i wymieszaj. Najlepiej pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce, aby dokładnie przeniknęły smakiem i aromatem sosu śmietanowego.
W przeciwnym wypadku z przygotowanych wcześniej śledzi ułóż na dnie słoika pierwszą warstwę. Następnie zalej przygotowaną zalewą z cebulą, tak aby dokładnie je przykryć. Ułóż kolejną warstwę śledzi i znów zalej. Powtarzaj tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec umieść słoik w lodówce – po kilku godzinach śledzie będą gotowe do spożycia – smacznego!