Zalewajka z suszonymi grzybami to bardzo popularna pozycja w naszej, polskiej kuchni. Zupa jest wyjątkowa dzięki wykorzystaniu połączenia wysmażonych boczku i kiełbasy wraz z suszonymi grzybami. To te ostatnie nadają zalewajce najwięcej niezwykle charakterystycznych smaków i aromatów. Dodatkowo zastosowanie sporej ilości ziemniaków pozwala na uzyskanie w pełni sycącej i nadającej się na samodzielny posiłek potrawy. Każdy miłośnik polskiej kuchni znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością rozsmakuje się w zalewajce, która dla większości z nas niesie ze sobą wiele wspaniałych wspomnień. Do jej wykonania konieczna będzie patelnia i duży garnek – zaczynajmy!
75 min 4 porcje
Składniki – zalewajka z suszonymi grzybami
- Żur – 300 ml
- Woda – 1 l
- Suszone grzyby – 4-5 sztuk
- Ziemniaki – 400 g
- Boczek wędzony – 150 g
- Kiełbasa (np. podwawelska) – 250 g
- Śmietana 18% – 75 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj niewielką ilość wody i namocz w niej – najlepiej w miseczce – suszone grzyby. Zalej je tylko na tyle, aby całkowicie zanurzyły się we wrzątku – pozostaw na około 30 minut. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Rozpocznij od obrania i pokrojenia w cienkie półksiężyce cebuli oraz posiekania lub przeciśnięcia przez praskę ząbków czosnku.
Rozgrzej następnie patelnie i dodaj na nią przygotowaną cebulę – pozostaw na 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie na patelnie czosnek i podsmaż kolejne 2 minuty. W międzyczasie obierz, dokładnie umyj i pokrój w niewielką kostkę ziemniaki. Zagotuj następnie w dużym garnku 1 litr wody – dodaj do niego zawartość patelni oraz ziemniaki.
Umieść w garnku również po dwa liście laurowe i ziela angielskie, a także dopraw całość szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodaj do garnka suszone grzyby wraz z wodą, w której się namaczały. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na niezbyt dużym ogniu na około 15 minut do miękkości ziemniaków – na razie niepełnej.
W międzyczasie pokrój w kostkę kiełbasę oraz boczek – w drugim przypadku mogą to być krótkie, podłużne paseczki. Podsmaż je następnie bez użycia tłuszczu na patelni przez kilka minut do zarumienienia. Jeśli ziemniaki są już odpowiednie miękkie zacznij stopniowo dodawać do garnka żur cały czas intensywnie mieszając – gotuj kolejne 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj następnie do garnka zawartość patelni oraz majeranek – wszystko bardzo dokładnie zamieszaj. Spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj do całości zahartowaną wcześniej z niewielką ilością gorącej zalewajki śmietanę. Zagotuj i podawaj do spożycia – najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!