Zapiekanka brokułowa to bardzo ciekawa, lekka i wyborna propozycja na dowolny posiłek dnia. Połączenie delikatnego mięsa indyka, świeżego brokuła i ulubionego makaronu to przepis na perfekcyjne danie. Dodatkowo urozmaicone parmezanem, curry i świeżo startym czosnkiem – wyśmienite. Dzięki tak szerokiem wachlarzowi składników danie to z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Jest również łatwe i przyjemne w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje swoją wyjątkowością. Do przygotowania zapiekanki konieczna będzie patelnia, dwa nieduże garnki, naczynie żaroodporne oraz piekarnik – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka brokułowa
- Brokuł – 1 sztuka (średniej wielkości)
- Mięso mielone (ulubione – u nas indyk) – 200 gram
- Makaron (najlepiej świderki) – 100 gram
- Jogurt naturalny – podobnie 100 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 1 sztuka
- Parmezan (starty) – 10 gram
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku – podziel na pół. Mięso mielone umieść w osobnej miseczce – dodaj do niego curry oraz nieco soli i pieprzu – dokładnie wymieszaj. Następnie rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią połowę czosnku. Smaż tak na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię mięso i pozostaw tak na wolnym ogniu. Smaż do momentu zarumienienia się mięsa ze wszystkich stron – co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni. W międzyczasie zagotuj osoloną wodę i ugotuj w nim makaron postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli preferujesz makaron al dente odejmij od czasu gotowania 2 minuty.
Następnie podziel brokuła na mniejsze różyczki w zależności od własnego upodobania – nie powinny jednak być większe niż 2-3 centymetry. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj na wrzątek podzielone różyczki brokuła. Gotuj je tak przez około 7 minut, aż odpowiednio zmiękną – na koniec odcedź je.
W oddzielnej miseczce zmieszaj jogurt naturalny i jajko – bardzo dokładnie wymieszaj i dopraw delikatnie solą i pieprzem. Następnie dodaj do miseczki curry i pozostałą połowę startego czosnku – ponów mieszanie. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pierwszą warstwę makaronu, na nim warstwę mięsa, a na koniec brokuły – polej połową sosu.
Następnie ponów tą samą kolejność operacji dla pozostałych składników. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu i wstaw do niego naczynie żaroodporne. Piecz zapiekankę przez 15 minut – po tym czasie otwórz piekarnik i obsyp jej wierch startym parmezanem. Zamknij piekarnik na kolejne 2-3 minuty, tak aby ser rozpuścił się, ale nie przypalił.
Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i podaj od razu do spożycia. Możesz dodatkowo przyozdobić ją świeżą natką pietruszki – smacznego!