Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami to nasza kolejna prosta i bardzo smaczna propozycja na szybkie danie. Chrupiąca bagietka z dodatkiem wyrazistego sosu pomidorowego to idealna podstawa dla większości zapiekanek. Delikatnie stopiony żółty ser, plasterki ulubionej kiełbasy i pieczarek nadają całości bardzo tradycyjnego – uwielbianego przez większość z nas – smaku. Nie można również zapomnieć o ogórku kiszonym, który nieco przeciwstawia się pozostałym składnikom i w dużej mierze stanowi o wyjątkowości dania. Dodatek papryczki pepperoni sprawia, że zapiekanka powinna przypaść do gustu również miłośnikom nieco ostrzejszych potraw. Do jej przygotowania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
25 min 1 porcja
Składniki – zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
- Bagietka – 1 sztuka (około 20 cm)
- Kiełbasa (ulubiona) – około 40 gram
- Pieczarki – 2-3 sztuki
- Ogórek kiszony – podobnie 2-3 sztuki
- Ser żółty – 15 gram
- Ostra papryczka (np. pepperoni) – 1/3 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Oregano suszone – 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
Przygotowanie
Na początek przekrój wzdłuż – na równe połowy – bagietkę. W osobnej miseczce umieść 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, dodaj po jednej łyżeczce suszonego oregano i bazylii – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem posmaruj obficie obydwie połówki bagietki.
Pokrój następnie ulubioną kiełbasę w stosunkowo cienkie plasterki. Pieczarki umyj dokładnie pozbywając się niechcianych pozostałości ziemi i również skrój je w plasterki. W przypadku większych sztuk możesz oczywiście pokroić je drobniej – ważne, aby zmieściły się swobodnie na bagietce.
W tym momencie możesz już rozgrzać piekarnik do 180 stopniu i umieścić w nim wcześniej przygotowane bagietki – na około 5 minut. Jeśli lubisz mocniej przypieczoną kiełbasę możesz ją również już umieścić na bagietkach. W międzyczasie pokrój w plasterki ogórki kiszone oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Ułóż na bagietkach najpierw żółty ser, a następnie pieczarki i kiełbasę – w dowolnej kolejności, tak aby rozłożyły się równomiernie po całej ich powierzchni. Pozostaw je w piekarniku do momentu zarumienienia się pieczarek i lekkiego stopienia się sera – około 10 minut jeśli piekarnik był już odpowiednio nagrzany.
Po tym czasie wyjmij gotowe zapiekanki i przyozdób je plasterkami ogórka kiszonego. Papryczkę pepperoni również skrój w cienkie plasterki i dodaj na pozostałe składniki. Zapiekanki podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz wykorzystać swój ulubiony sos – np. keczup, majonez, musztardę – smacznego!