Zapiekanka z kukurydzą i pomidorem to świetna, bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie smakowita propozycja na sycący posiłek. Kompozycja wybranych warzyw, pieczarek i wyrazistego sosu pomidorowego – w połączeniu z chrupiącą bagietką – to wyjątkowo dobry pomysł. Danie jest wyborne w smaku, wspaniale aromatyczne i bardzo przyjemne w spożyciu. Dzięki temu wszystkiemu idealnie sprawdzi się jako dani imprezowe – w prosty sposób przygotujesz ich większą ilość. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – zapiekanka z kukurydzą i pomidorem
- Bagietka – 1 sztuka (około 20 cm)
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 15 gram
- Żółty ser – podobnie 15 gram
- Pieczarki – 2-3 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- Oregano suszone – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
Przygotowanie
Na początek przekrój bagietkę wzdłuż na pół – najlepiej wykorzystaj około 20 centymetrową. W przypadku większej sztuki możesz oczywiście przekroić ją i w ten sposób skrócić. Następnie posyp solidną szczyptą suszonego oregano i bazlii każdą z połówek.
W osobnej miseczce umieść łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby oregano i bazylia równomiernie rozprowadziły się w koncentracie. Tak powstałym sosem posmaruj obficie bagietki – zużyj koniecznie cały sos.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim bagietki na około 10 minut. W międzyczasie zatrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser – dodaj go na bagietki. Następni umyj i pokrój w plasterki pieczarki – je również ułóż na bagietkach – piecz kolejne 5 minut.
Podobnie postąp z pomidorem, a kukurydzę odsącz porządnie z wykorzystaniem sitka. Dodaj je na bagietki i pozostaw całość w piekarniku na kolejne 5 minut. Koniecznie kontroluj stan składników, tak aby nie dopuścić do ich przypalenia – w razie konieczności zmniejsz moc piekarnika.
Na koniec wyjmij gotowe zapiekanki z piekarnika – podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo użyć teraz ulubionego sosu lub przyozdobić je świeżą bazylią – smacznego!