Zapiekanka z serem i pieczarkami to jedna z najbardziej – o ile nie najbardziej – klasycznych propozycji na przygotowanie zapiekanki na pieczywie. Mimo stosunkowo krótkiej i prostej listy składników jest to z pewnością jedna z najczęściej przyrządzanych i spożywanych zapiekanek w naszych domach. Nie można nie wspomnieć o jej równie niesamowitej popularności wśród posiłków spożywanych “na mieście”. Kompozycja podsmażonych pieczarek ze stopionym żółtym serem na niezbyt mocno zapieczonej bagietce to idealny przepis na wyśmienitą zapiekankę. Całość w połączeniu z nieodłącznymi bazylią i oregano pozwala uzyskać smaki, które z pewnością każdemu przypadną do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia oraz piekarnik – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – zapiekanka z serem i pieczarkami
- Bagietka (lub podobne pieczywo) – około 20-30 cm
- Żółty ser – 125 gram
- Pieczarki – 250 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Czosnek – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej bardzo solidnie oliwę na patelni, a w międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę. Dodaj ją na rozgrzaną już patelnie i przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu do zeszklenia – po tym czasie zmniejsz ogień do minimum.
W międzyczasie umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w stosunkowo drobne – około 1-2 centymetrowe – kawałki. Gdy zmniejszysz już ogień pod patelnią dodaj je do cebuli, dopraw solą i pieprzem do smaku – zamieszaj. Smaż tak wszystko do momentu równomiernego zarumienienia się ze wszystkich stron pieczarek.
Żółty ser zetrzyj w całości na tarce o grubych oczkach – pozostaw na później. Rozgrzej już teraz piekarnik do 180 stopni. Bagietkę przekrój na pół – w zależności od upodobania możesz ją cienko posmarować masłem – posyp solidnie przyprawami: bazylią, oregano i czosnkiem.
Wstaw tak przygotowanie bagietki do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Po tym czasie dodaj na nie zawartość patelni – pieczarki z cebulą – oraz obsyp obficie startym serem. Pozostaw w piekarniku na kolejne kilka minut – nie dopuść do przypalenia sera.
W międzyczasie możesz dodatkowo posiekać szczypiorek – świetnie sprawdzi się jako przyozdobienie gotowych zapiekanek. Przygotuj również swoje ulubione sosy do polania dania – smacznego!