Zapiekanka z serem i słodkim sosem chili to bardzo prosta i jednocześnie bardzo wyjątkowa propozycja przygotowania pysznego posiłku. Całość przygotowania sprowadza się do przygotowania wyjątkowego słodkiego sosu chili, pokrojenia składników i podpieczenia w piekarniku. Bogactwo dodatków sprawi, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i z pewnością zasmakuje w tak przygotowanej zapiekance. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i piekarnik – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – zapiekanka z serem i słodkim sosem chili
- Bagietka (ulubiona – u nas pszenna) – 1 sztuka
- Ser żółty (podobnie ulubiony – u nas Maasdamer od Hochland) – 4 plastry
- Szynka długodojrzewająca – podobnie 4 plastry
- Sałata rzymska – kilka liści
- Słodka papryczka – 2 niewielkie sztuki
- Pomidor – 1 sztuka
- Papryczka chili – podobie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- Cukier – podobnie 1 łyżeczka
- Ocet – podobnie 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przekrojenia bagietki wzdłuż na pół. Wybór pieczywa zależy zdecydowanie od osobistych preferencji – my zdecydowaliśmy się na bagietkę pszenną. Umyj następnie bardzo dokładnie liście sałaty rzymskiej pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę na boku do obcieknięcia.
Słodkie papryczki również umyj i pokrój w cienkie plasterki – jeśli korzystasz z większych sztuk możesz pokroić je nieco drobniej. Możesz oczywiście wykorzystać tutaj dowolny rodzaj papryki – warto jednak dla podkreślenia charakteru zapiekanki użyć słodkiej odmiany. Pomidora umyj i pokrój w plasterki – w zależności od osobistych preferencji możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Papryczkę chili pokrój bardzo drobno, imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Umieść wszystkie tak przygotowane składniki w osobnej miseczce, dodaj ocet, cukier i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw nieco solą i pieprzem. Posmaruj tak powstałym sosem bagietki i podpiecz ją około 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie możesz posiekać drobno szczypiorek. Wyjmij następnie bagietki z piekarnika i ułóż na nich najpierw sałatę.
Następnie dodaj plastry szynki, sera żółtego, pomidora i papryki. Całość umieść ponownie w piekarniku na kilka minut do roztopienia się sera. Po tym czasie wyjmij gotowe zapiekanki, przyozdób posiekanym szczypiorkiem i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!