Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym to wyśmienita propozycja na bardzo pożywny i w pełni sycący posiłek – najlepiej obiad – dla calej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, które powinno zdecydowanie zadowolić każdego. Mamy tutaj bardzo ciekawe połączenie wybornego mięsa wołowego i delikatnych, podpieczonych ziemniaków – pyszne. Dodatkowo całość nabiera niesamowicie wyrazistego smaku i aromatu dzięki zastosowaniu szerokiego zestawu przypraw. Wszystko to w połączeniu z delikatnym sosem o pomidorowym charakterze daje nam bardzo atrakcyjne danie. Do jego wykonania konieczna będzie większa patelnia i spory garnek – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) – 500 gram
- Ziemniaki – podobnie 500 gram (7-8 średnich sztuk)
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 40 gram
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Majeranek – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dopraw delikatnie mięso mielone solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką – dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po całym mięsie. Następnie dodaj po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku – znów zamieszaj – rozgrzej patelnię na niezbyt intensywnym ogniu.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę oraz posiekaj drobno – mogą być cienkie plasterki – ząbki czosnku. Dodaje je na patelnie i podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia cebuli – dodaj następnie mięso. Smaż przez kilka minut co jakiś czas mieszając, tak aby mięso równomiernie zarumieniło się.
Dodaj następnie do zawartości patelni koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy – dolej wody. Powinna ona zakryć – lub prawie zakryć – całe mięso, dokładnie wymieszaj wszystko i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Możesz w międzyczasie spróbować potrawy i zdecydować o ewentualnym doprawieniu solą i pieprzem – rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki obierz, umyj dokładnie i pokrój w około 0.5 centymetrowe plasterki. Ułóż następnie na dnie naczynia żaroodpornego warstwę ziemniaków, przykryj ją zawartością patelni – szczególnie mięsem i wyrównaj poziom sosu. Wyłóż kolejna warstwę ziemniaków i powtarzaj te kroki do momentu wykorzystania składników.
W razie konieczności dodaj do naczynie nieco wody, tak aby wszystkie ziemniaki było nieco zanurzone w sosie. Wstaw tak przygotowane naczynie do piekarnika i pozostaw na około 15-20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie przełóż gotowe danie na talerze – udekoruj dodatkowo świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki – smacznego!