Zupa cebulowa z serem to bardzo prosty, a jednocześnie niesamowicie atrakcyjny i wyjątkowo smakowity pomysł na przygotowanie zupy. Wspaniała kompozycja cebuli, żółtego sera i serka topionego w towarzystwie bulionu i wyrazistych przypraw każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo z wykorzystaniem świeżego pieczywa – u nas grzanek ziołowo-czosnkowych – danie staje się w pełni sycącą propozycją obiadową. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – zaczynajmy!
60 min 4 porcje
Składniki – zupa cebulowa z serem
- Cebula – 1 kg
- Serek topiony (śmietankowy) – 200 g
- Ser żółty – 100 g
- Bulion (warzywny lub mięsny) – 1.5 l
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – 2 łyżeczki
- Śmietana 30% – 100 ml
- Tymianek – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Zioła prowansalskie – 1 płaska łyżeczka
- Suszony czosnek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bagietka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowania
Na początek obierz i pokrój wszystkie cebule w cienkie półksiężyce – lub jeszcze drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk. Ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie masło na patelni i dodaj na nią przygotowane wcześniej składniki. Smaż na delikatnym ogniu przez około 10-15 minut do momentu uzyskania przez cebulę złocistego koloru.
W międzyczasie zetrzyj żółty ser na tarce o bardzo drobnych oczkach. W osobnym garnku umieść następnie bulion, dodaj do niego zawartość patelni oraz starty ser i serek śmietankowy. Dopraw na koniec majerankiem i tymiankiem – wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na około 15 minut.
Możesz teraz już śmiało zacząć przygotowywać grzanki – rozgrzej w tym celu piekarnik. W międzyczasie pokrój bagietkę na kromki – najlepiej w poprzek pod delikatnym kątem. Każdą z nich oprósz z jednej strony suszonym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, a następnie posmaruj oliwą. Tak przygotowane kromki bagietki umieść w piekarniku i pozostaw na około 10 minut.
W międzyczasie spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw ją delikatnie solą i pieprzem. Możesz teraz również dodać do niej śmietanki – zamieszaj i pozostaw na ostatnie 2-3 minuty na gazie. Rozlej gotową zupę do miseczek lub talerzy i przyozdób świeżo posiekana natką pietruszki. Podawaj do spożycia z przygotowanymi grzankami najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!