Zupa curry z kurczakiem jest bardzo atrakcyjnym – nieco odmiennym – pomysłem na wyjątkową i przepyszną zupę. Bogata kompozycja składników sprawia, że jest to niepowtarzalna propozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika nieco bardziej orientalnych smaków. Zastosowanie chińskich warzyw oraz dodatek mleka kokosowego powinien każdemu przypaść w tym przypadku do gustu. Dzięki dodatkowi delikatnego mięsa z kurczaka i wyrazistych przypraw danie nabiera bardzo wyrazistych aromatów. Do przygotowania przepisu konieczna będzie patelnia, mniejszy garnek do ugotowania ryżu oraz większy około 5 litrowy na całość zupy – do dzieła!
85 min 3 porcje
Składniki – zupa curry z kurczakiem
- Filet z kurczaka – pojedynczy (około 150-200 gram)
- Ryż (biały lub basmati) – 100 gram
- Mieszanka warzyw chińskich – 400-500 gram
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Por – około 15-20 cm
- Seler – połowa średniej sztuki
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Mleko kokosowe – 250-300 ml
- Curry – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek wyjmij z zamrażarki warzywa, przełóż je do miseczki lub talerza i pozwól im się rozmrozić. Następnie obierz i umyj dokładnie włoszczyznę. Marchewki i pietruszki możesz dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki – to pozwoli na wydobycie z nich dodatkowego aromatu.
Następnie do dużego garnka nalej około 1,5 litra zimnej wody, dodaj do niego liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu oraz przygotowaną włoszczyznę. Wstaw wszystko na średni ogień i przykryj delikatnie uchyloną pokrywką – bulion powinien gotować się około godzinę.
W międzyczasie pokrój w niedużą kostkę filet z kurczaka – posól go i delikatnie popieprz. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią kurczaka – smaż na średnim ogniu przez około 5 minut często mieszając. Gdy kurczak równomiernie się przysmaży – delikatnie – zdejmij go z patelni.
Możesz już w tym momencie zagotować osoloną wodę na ryż. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli preferujesz ryż al dente odejmij od czasu gotowania 2 minuty. W między czasie wyjmij z bulionu warzywa – możesz wykorzystać je do przygotowania innej potrawy. Dodaj następnie do wywaru kurczaka i rozmrożoną mieszankę chińskich warzyw.
Całość dopraw curry, kurkumą i ostrą papryką – bardzo dokładnie wymieszaj. Gotuj tak całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodaj do zupy mleczko kokosowe, zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut na gazie. Na koniec przełóż gotowy ryż do talerzy i zalej zupą – gotowe! Możesz udekorować gotowy posiłek świeżą natką pietruszki – smacznego!