Zupa fasolowa na żeberkach to idealny pomysł na wyjątkowo smaczny i sycący posiłek obiadowy. Niesamowicie wyrazisty bulion przygotowany na żeberkach w połączeniu z fasolą i podsmażonym boczkiem dają naprawdę wyborne efekty smakowe i aromatyczne. Dodatkowo podawana ze świeżym pieczywem zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
90 min 8 porcji
Składniki – zupa fasolowa na żeberkach
- Fasola Piękny Jaś – 300 g
- Żeberka wieprzowe – podobnie 300 g
- Boczek wędzony – 200 g
- Ziemniaki – 5 niewielkich sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 15-20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) – 3 łyżeczki
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 3 sztuki
- Majeranek – 3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij przynajmniej kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej wieczorem, przed przystąpieniem do wykonania przepisu. Umieść fasolę w sporej miseczce lub garnku i zalej zimną wodą – najlepiej, tak aby przykryła fasolę kilka centymetrów ponad jej poziom. Podczas pęcznienia fasola powinna wchłonąć zdecydowaną większość wody.
Gdy fasola będzie już odpowiednio namoczona rozpocznij przygotowania pozostałej części przepisu. Umieść w odpowiednio dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku umyte żeberka, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zalej 2 litrami chłodnej wody i wstaw na gaz – doprowadź do zagotowania.
W międzyczasie obierz i dokładnie umyj włoszczyznę – marchewkę możesz pokroić w zależności od upodobania. Dodaj tak przygotowane warzywa do garnka i pozostaw całość na 45 minut na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Po tym czasie wyjmij z garnka warzywa – poza marchewką – dodaj fasolę i gotuj kolejne 30 minut. Pod koniec tego czasu obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj do garnka.
Boczek pokrój w kosteczkę lub paseczki, cebulę w cienkie półksiężyce, a czosnek posiekaj drobno – wstaw patelnię na mały ogień. Dodaj na nią najpierw boczek, a gdy nieco się wytopi dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż całość kilka minut do zarumienienia cebuli, a następnie całą zawartość patelni umieść w garnku wraz z dodatkiem majeranku.
Możesz teraz również dodać nieco koncentratu pomidorowego – nie jest to jednak konieczne i zależy od osobistych preferencji. Po około 15-20 minutach ziemniaki powinny być miękkie – spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach – najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!